Professor Steven Callens: "Enkele mutaties overlappen elkaar. Uiteindelijk zal de sterkste overwinnen"

18 februari 2021
© Brian McGowan (Unsplash)
Na de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is nu ook de Braziliaanse variant vastgesteld in ons land. Er zouden al zeker vijf gevallen bekend zijn. Professor Steven Callens is niet verbaasd dat ook die variant opduikt in ons land en ziet daarin een extra stimulans om voort te maken met de vaccinatiecampagne.

"Wat we nu zien met alle varianten is dat we ze kunnen oppikken wanneer we ernaar op zoek gaan. Op zich is dat goed nieuws dat we ze vroegtijdig kunnen oppikken. Het is geen goed nieuws dat ze zich verspreiden, anderzijds is het zo dat die varianten een overlevingsvoordeel hebben. De variant die het meest gemakkelijk overzetbaar is, die zal binnen de kortste keren de markt overnemen. De sterkste wint altijd", zegt Steven Callens in 'De Wereld Vandaag'.

Callens meldt dat enkele van de mutaties die in de Zuid-Afrikaanse, de Britse en de Braziliaanse variant zitten, overlappen. "Dat hoeft niet te verwonderen. Wat het virus doet, is zorgen dat het beter kan binden aan de menselijke cellen en zoveel variaties kan je daar ook niet op vinden."

Het vermoeden dat de Braziliaanse variant minder gevoelig zou zijn voor de vaccins die vandaag op de markt zijn, is volgens Callens een aanmoediging om de vaccinatiecampagne snel voort te zetten.
"Het is een waarschuwing om de vaccinatie te nemen voor de Braziliaanse variant het overneemt. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe minder kans dat het virus heeft om zich te verspreiden. Het is vooral een waarschuwing om niet te wachten op aangepaste vaccins. Het is niet zo dat de huidige vaccins niet werkzaam zijn om groepsimmuniteit te bereiken."

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1 Select.