Professoren: "KU Leuven moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen"

23 januari 2017
Zo'n 300 professoren en alumni van de Leuvense universiteit willen in een open brief dat hun alma mater stopt met de investeren in fossiele brandstoffen. "We moeten een duidelijk maatschappelijk signaal geven", zegt professor geologie -en een van de ondertekenaars- Manuel Sintubin (KUL) in "De ochtend".

De KUL moet stoppen met te investeren in fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een open brief die zo'n 300 professoren en alumni van de universiteit hebben ondertekend. Jaarlijks zou de Leuvense universiteit zo'n 0,19 procent van hun budget investeren in fossiele brandstoffen. "Het is maar een fractie van onze beleggingsportefeuille, maar het is vooral een signaal naar de toekomst", legt Sintubin uit. "Als we investeren, dan moeten we dat heel bewust ethisch en duurzaam doen."

Het is de ondertekenaars immers vooral om dat signaal te doen. "Als universiteit hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt hij voorts. "We moeten aan de olie- en gasindustrie duidelijk maken dat het niet business as usual kan zijn als we de overeenkomsten van Parijs willen halen en tegen 2050 willen evolueren naar een koolstofarme samenleving zoals Europees afgesproken."

Als de universiteit de open brief volgt, dan treedt de KUL in de voetsporen van prestigieuze universiteiten als Yale, Stanford en Oxford die dat al eerder hebben gedaan. De KUL zelf heeft nog niet gereageerd.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select