Proficiat, Juffrouw Ooievaar!

28 september 2018
Fabeltjeskrant
Het legendarische televisieprogramma ‘De Fabeltjeskrant’ bestaat vijftig jaar. Dat kluisterde generaties jonge kinderen aan de buis, en Lieven Vandenhaute was daar één van. Hij belde met niemand minder dan Juffrouw Ooievaar, een van de sterren van Fabeltjesland, om haar te feliciteren.

Elsje Scherjon was de stem achter Juffrouw Ooievaar, en nog een stuk of acht andere dieren. “Iedereen deed er zoveel. Ik was bijvoorbeeld ook Juffrouw Mier, maar die kan ik nu niet meer nadoen. Juffrouw Ooievaar gaat me nog steeds het meest natuurlijk af.”

Ik word nooit meer herkend op straat
Juffrouw Ooievaar (Elsje Scherjon)

“Juffrouw Ooievaar was van lagere adel in de reeks. Toen ik auditie ging doen, werd me verteld dat het een weduwe was van een adellijk persoon. Mijn personage vond dat ze overal de baas was.”
“Ik word nooit meer herkend op straat, maar vroeger wel. Als ze mijn stem hoorden, tikten mensen me zachtjes aan: bent u misschien de stem van die serie?"

Rotterdam

Binnenkort opent een tentoonstelling over Fabeltjeskrant in Rotterdam. En dat is geen toeval. “Pas later hoorde ik dat bedenker Leen Valkenier sommige typetjes baseerde op echt bestaande mensen uit de Rotterdamse wijk Vrewijk”, aldus Gerjon. 

“We dachten volop mee met Valkenier om het verhaal te ontwikkelen. Met het beeld hadden we trouwens niets te maken, we namen enkel de tekst op. Daarom konden we goed op elkaar inspelen. Het was alsof we een hoorspel opnamen. Daarna ging de band naar de filmstudio beneden, en dan ging men met de poppen spelen op het ritme van onze stem.”

Volwassenen genoten zo mogelijk nog meer dan kinderen van het programma. “Het was een familieprogramma. Er was toen ook nog niet zoveel televisietijd. Ouders vonden de taal zo grappig, en de kinderen wachten op de knipoog van de uil.”

Herbeluister het gesprek met Juffrouw Ooievaar 

Lees ook

Lijst van artikels

Radio 1 Select