Protest in Wit-Rusland houdt niet op

11 augustus 2020
© AFP / Sergei Gapon
Voor de tweede nacht op rij was er in Wit-Rusland fel protest tegen de herverkiezing van huidig president Loekasjenko. Er viel één dode, tientallen mensen raakten gewond toen de politie hard ingreep. Oppositieleidster en presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaya zou in buurland Litouwen zijn ondergedoken.

Na de eerste nacht van protest tegen de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko, kwamen gisteravond opnieuw duizenden mensen op straat in Wit-Rusland. "Niet alleen in de hoofdstad Minsk, maar ook in tientallen andere steden van het land werd er betoogd. Honderden automobilisten hebben verkeersaders geblokkeerd om het de politie moeilijk te maken", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Rusland.

Sommige betogers in Minsk wierpen barricades op en gooiden met molotovcocktails. Volgens de politie viel er één dode toen zo'n zelfgemaakt springtuig in iemands handen ontplofte. De politie greep zelf met veel geweld in. Ze gebruikte de wapenstok en schoot traangasgranaten en rubberkogels af. Er vielen tientallen gewonden en opnieuw werden heel wat betogers opgepakt. Een man die een rubberkogel in de zij kreeg, vroeg zich af: "hoe lang moet deze rotzooi nog duren?"

Tichanovskaya in Litouwen?

De presidentsverkiezingen van zondag waren officieel een monsteroverwinning voor huidig president Loekasjenko. Die kon op die manier al aan zijn zesde ambtstermijn beginnen. Maar omdat er geen waarnemers waren, werd de uitslag al snel in twijfel getrokken. Bondgenoot Rusland was snel met felicitaties. De Europese Unie en de Verenigde Staten zegden dat de stembusgang niet vrij en eerlijk is verlopen.

De uitdager van Loekasjenko, Svetlana Tichanovskaya, ging gisteren bij de kiescommissie de uitslag aanvechten. Ze bleef er drie uur, haar medestanders vreesden al dat ze was aangehouden. Maar toen ze langs een achteruitgang naar buiten kwam, zei ze dat ze een beslissing had genomen en dat ze bij haar kinderen wilde zijn. Sindsdien was Tichanovskaya niet meer te bereiken. Ook het internet in Wit-Rusland lag plat. Vanmorgen kwam dan een tweet van de minister van Buitenlandse Zaken van buurland Litouwen, Linas Linkevicius . Die schreef dat Tichanovskaya in zijn land in veiligheid is.

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'