Proximus en Orange verkiezen Nokia boven Huawei voor 5G in België

9 oktober 2020
Foto: Mika Baumeister
Proximus en Orange gaan voor de uitbouw van hun 5G-netwerk samenwerken met het Finse Nokia. Dat melden de Belgische telecomoperatoren in persberichten. Momenteel werken de twee bedrijven nog samen met het Chinese Huawei voor het 4G-netwerk.

Huawei wordt er al jaren van verdacht dat ze via Chinese staatssteun oneerlijk concurreren met de Europese leveranciers.

Daarnaast heeft de VS België en andere Europese landen gewaarschuwd om voor de uitbouw van 5G niet in zee te gaan met de Chinese telecomreus Huawei. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage door de Chinese overheid.

Lees verder onder de duiding door VRT NWS-journalist Steven Rombaut in 'De Ochtend'

Voorwaarden

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) had eind juni al beslist om de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur in ons land te beschermen.

Dat moest gebeuren door "strenge veiligheidsvoorwaarden op te leggen om niet-wenselijk gebruik te voorkomen", verklaarde de toenmalige minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD). Huawei werd toen niet bij naam genoemd.

Proximus en Orange hebben nu beslist om de telecomapparatuur van Huawei te vervangen. Het besluit werd gezamenlijk genomen, omdat de twee telecomaanbieders hun netwerk delen.