Proximus mag mijn klantendata niet verkopen!

22 november 2016
Proximus begint met de verkoop van data van telefoongebruikers aan bedrijven en organisaties. Matthias Dobbelaere legt in de minuut van Hautekiet uit waarom hij niet wil dat zijn gegevens verkocht worden.
We lezen vandaag in elke krant dat Proximus klantendata gaat verkopen aan bedrijven, en dat voor minstens 700 euro. 
Het gaat daarbij niet zomaar om wat persoonlijke gegevens, maar om locatiegegevens. Dat betekent simpelweg dat elke keer je met je smartphone ergens loopt of passeert, er minstens één keer per uur een ‘ping’ vertrekt vanuit de centrale naar je smartphone waarbij die automatisch gaat checken waar je precies bent. 
Proximus beweert dat het telkens gaat om anonieme data. Dat klinkt mooi, maar dat is het niet. In een onderzoek van de MIT en de K.U. Leuven blijkt dat wanneer een set van locatiegegevens wordt bijgehouden over een persoon, waarbij die locatie elk uur wordt gedeeld, dat slechts vier aparte locatiepunten voldoende zijn om in 95% van de gevallen de persoon te gaan identificeren. Het onderzoek kan nagelezen worden op de website de MIT. 
De antieke dooddoener is dat wanneer je niks te verbergen hebt, je niks hebt te vrezen. Maar wie heeft helemaal niks te verbergen? En wie stopt de hackers? Proximus heeft niet mijn toestemming om locatiegegevens over mij te gaan delen.
Ik hoop dat ze ook uw toestemming niet heeft.
 

Radio 1 Select