PS zet burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node uit partij na ontmoeting met uiterst rechtse Turkse collega's

18 januari 2020
De tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie heeft beslist om de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, uit de partij te zetten. Dat meldt de Brusselse PS. Ze doet dat nadat hij 2 uiterst rechtse Turkse collega's heeft ontmoet.

De tuchtcommissie kwam vrijdagavond urenlang bijeen om zich te buigen over een klacht van een militant tegen de burgemeester. Hij had begin december een ontmoeting met twee uiterst rechtse Turkse burgemeesters, in het gezelschap van vier andere Turkse burgemeesters.

De ontmoeting vond plaats in de marge van een Europese vergadering waar de betrokkenen aan deelnamen. Kir ontkent niet dat hij zijn Turkse collega-burgemeesters heeft ontmoet, maar zegt dat hij de twee extreemrechtse politici niet als dusdanig heeft uitgenodigd.

Dinsdag werd Kir gehoord door de tuchtcommissie. "Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts", liet hij daarna weten. Kir erkende dat hij een inschattingsfout had gemaakt en verklaarde dat hij in de toekomst "waakzamer zou zijn". Die uitleg bleek dus niet te volstaan voor de tuchtcommissie. Kir heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan.

Beluister het gesprek met Nina Verhaeghe in De Ochtend:

Lees ook: