PSG betaalt Messi deels met cryptomunten: "Sterke marketingstunt"

12 augustus 2021
© Yorick Jansens (Belga)
Paris Saint-Germain, de nieuwe voetbalclub van Lionel Messi, gaat de sterspeler voor een deel uitbetalen met hun eigen cryptomunt. Het gaat om de "fan tokens" van de club. Maar waarom doen ze dat? Wat heeft Messi er aan? En ... waarom heeft PSG eigenlijk een eigen virtuele munt? Crypto-expert Luc Thomas legt het uit.

De "fan tokens" die Messi krijgt, maken deel uit van zijn welkomstpakket bij de club. Hoeveel hij er krijgt is niet duidelijk. "Het is ongezien dat een club een speler uitbetaalt met eigen tokens", zegt crypto-expert Luc Thomas in 'De Wereld Vandaag'. Steeds meer clubs hebben eigen virtuele "fan tokens". Maar waarom eigenlijk?

Waarom heeft PSG een eigen munt?

De bedoeling van de PSG-munt is om het voor fans makkelijk te maken om met de club te communiceren, legt Thomas uit. "Je kan het zien als een klantenkaart. Als je als fan zulke tokens koopt dan kan je deelnemen aan het fanplatform." Op dat fanplatform kunnen fans dan vragen stellen of mee stemmen over sommige beslissingen die de club maakt. "Je kan er ook beloningen voor krijgen, zoals ontmoetingen met bepaalde spelers."

Naast de token als communicatiemiddel is het ook bedoeld als investeringsinstrument, legt Thomas nog uit. En dat is ook de reden waarom Messi de munten nu krijgt: om de prijs van de tokens op te drijven.

Waarom krijgt Messi PSG-munten?

"Het is een slimme en logische marketingstunt", vat Thomas samen. Want toen het nieuws bekend raakte dat Messi de tokens zou krijgen in zijn welkomstpakket, trok dat heel wat andere investeerders aan die de munt wilde kopen. En als de vraag stijgt, dan stijgt ook de prijs. "De laatste week is de prijs van een PSG-token met ongeveer 130 procent gegroeid", aldus Thomas.

En da's ook goed nieuws voor de - al dikke - portefeuille van Messi. Want net zoals andere cryptomunten (waarvan Bitcoin de bekendste) kan je de PSG-token verhandelen. Je kan hem "traden" voor andere virtuele munten, maar ook gewoon inwisselen voor euro's. Wie de tokens al lang in bezit had kan na de prijsstijging van afgelopen week met flinke winst verkopen.

Gaan andere clubs volgen?

Crypto-expert Luc Thomas denkt alvast van wel. "Het is zeker nieuw dat clubs dit doen, maar ook Juventus bijvoorbeeld en heel want andere topclubs hebben een eigen munt. Het wordt interessant om te zien of zij dit in de toekomst ook gaan doen."

"Want in het begin was de PSG-munt maar matig populair. Maar nu dat Messi er heeft gekregen, is de munt populair en de prijs enorm gestegen. Het is in ieder geval een enorme marketingsunt", aldus Thomas nog.

Beluister het gesprek met Luc Thomas in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'