Psychedelica bij de dokter

23 januari 2021
Nee, uw huisdokter zal u nog niet meteen LSD voorschrijven. Maar er wordt intensief onderzoek verricht naar de toepassing van psychedelische drugs als medicijn.

Echt nieuw is dat niet. In de jaren '50 en '60 beschouwden psychiaters LSD en psilocybine als wondermiddelen - psilocybine is de actieve stof in halicunogene paddenstoelen.

In ernstige wetenschappelijke tijdschriften verschenen honderden artikels waarin de ervaringen met psychedelica bij psychiatrische patiënten werden beschreven. Psychedelische drugs zouden kunnen helpen bij de behandeling van hardnekkige depressies, alcoholisme en andere verslavingen, angststoornissen, posttraumatische stress en psychoses. En ook bij het existentieel lijden van terminale patiënten.

Maar LSD kwam in een slecht daglicht te staan. De stof werd niet met wetenschap geassocieerd, maar met de tegencultuur van de jaren '60. LSD werd een modieuze pretdrug.

Ongerustheid over de effecten op lange termijn, bad trips, gebruikers die in een psychose terecht kwamen en zelfmoorden die aan LSD werden toegeschreven zorgden ervoor dat er een wettelijk verbod kwam. En het wetenschappelijk onderzoek viel stil.

Maar sinds enige tijd is er hernieuwde belangstelling voor psychedelica. Wetenschappers kunnen opnieuw toestemming krijgen voor onderzoeksprojecten. Er wordt opnieuw over gepubliceerd, recent heeft het Tijdschrift voor Psychiatrie een themanummer gewijd aan psychedelica.

Zaterdag zit aan de Interne Keukentafel psychiater Marianne Destoop, gespecialiseerd in verslaving en één van de hoofdredacteuren van het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Beluister het volledige gesprek :