Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Psychiatrisch ziekenhuis ziet stijging in aantal en ernst van de opnames: "Corona was voor velen de druppel"

vr 5 jun. - 7:50

Nu het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden, het grootste in Vlaanderen, weer zonder beperkingen draait, merkt directeur Jaak Poncelet een forse stijging van het aantal opnames. "We zien ook dat de ernst van de problemen waarmee mensen zich aanbieden, is toegenomen." Hij roept mensen op om niet meer te aarzelen om hulp te zoeken.
Psychiatrisch ziekenhuis ziet stijging in aantal en ernst van de opnames: "Corona was voor velen de druppel"

"De druk is enorm toegenomen", vertelt Jaak Poncelet, algemeen directeur van psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden in "De Ochtend" op Radio 1. Zijn ziekenhuis beperkte zich tijdens de piek van de coronacrisis tot de meest dringende opnames. "We hebben aan patiënten en verwijzers gevraagd om een opname uit te stellen."

Maar die restricties zijn nu weer weggevallen en daardoor kent het ziekenhuis een plotse en forse stijging van het aantal opnames, ook van het aantal gedwongen opnames. "We merken dat de ernst van de problemen waarmee mensen zich aanbieden, is toegenomen. We zien veel mensen met ernstig suïcidaal gedrag en met ernstige psychotische problemen."

Economische kopzorgen

De schuld van de coronacrisis? Poncelet is voorzichtig: "Veel factoren kunnen meespelen, maar corona heeft gezorgd dat er nu een extra stressfactor is. Voor mensen die al een bepaalde gevoeligheid hebben, kan dat de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen. We merken dat corona vooral impact heeft op kwetsbare mensen."

De lange staart van de coronacrisis zorgt ook bij veel mensen voor onzekerheid over de toekomst. "We maken ons zorgen over economische impact van de coronacrisis. Onderzoek wijst uit dat bij een stijging van de werkloosheid met 1 procent ook het aantal zelfmoordpogingen toeneemt met 0,79 procent."

Er is duidelijk een verband tussen financiële problemen, armoede en psychiatrie

Daar moeten we, aldus nog Poncelet, klaar voor zijn. "Er moet ernstig nagedacht worden over de werkloosheid wordt aangepakt, als die er komt. Maar ook over hoe we die mensen moeten opvangen. Er is duidelijk een verband tussen financiële problemen, armoede en psychiatrie."

Oorlog

Een tweede bezorgdheid van Poncelet is het feit dat veel mensen eigenlijk te lang gewacht hebben om hulp te zoeken, niet in het minst omdat de mogelijkheden daarvoor de voorbije maanden sterk ingeperkt waren. "Nu zou ik dus willen oproepen: mensen, wacht niet te lang. Blijf op dat vlak niet in uw kot, zoek hulp, praat over uw problemen."

Nu zou ik dus willen oproepen: mensen, wacht niet te lang. Blijf op dat vlak niet in uw kot, zoek hulp, praat over uw problemen

"Ik denk dat mensen ruimte moeten krijgen om te ventileren, om hulp te zoeken. We voeren als het ware een oorlog tegen een virus, iets dat je niet kunt zien, en dat vinden we allemaal normaal. We zouden het ook normaal moeten vinden dat we oorlog voeren tegenover onze psychische problemen die vaak ook onzichtbaar in velen van ons sluimeren."

Bottomline? "Zoek hulp als u met iets zit, in eerste instantie bij de huisarts of bij een eerstelijnspsycholoog. Maar er zijn vele instanties waar u beroep op kunt doen."

 
Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be .
Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.
Bron: VRT NWS en De Ochtend

 

Beluister hier het interview uit 'De Ochtend':

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet