Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Psychologe Elke Van Hoof over de resultaten van Max Muskt: "zijn cognitief vermogen is serieus aangetast"

vr 7 sep. - 1:12

Het experiment Max Muskt zit erop. In navolging van Elon Musk werkte onze redacteur Max Vryens 120 uur per week. Vandaag hoorden we in 'De Wereld van Sofie' wat het effect was. En of hij al even bizar gedrag begon te vertonen als mr. Musk zelf!
Max Muskt

Wat is het effect van 120 uur werken op een week tijd? Wat doet een hoge werkdruk, gecombineerd met een ongezonde levensstijl, met een mens? Onze redacteur Max Vryens testte het uit. 

Elke Van Hoof, klinisch psychologe en stress- en burnoutexperte, liet Max vóór het begin van zijn 120-urige werkweek een aantal proeven afleggen.  Naast zijn fysieke toestand werden vooral zijn zogenaamde 'executieve functies' getest: het verwerken van informatie, het switchen tussen taken, en - heel belangrijk voor een kenniswerker als Max - het verbaal-associatief vermogen.

Vandaag zijn we een week later en deden we dezelfde tests opnieuw.  Op fysiek vlak was er bij Max al een zekere uitputting merkbaar, maar nog niet in die mate dat we van van stressgerelateerde problemen kunnen spreken. Op cognitief vlak was er wel al een grote impact: Max' werkgeheugen bleek al serieus aangetast en zijn verbaal vermogen was van extreem hoog naar extreem laag gegaan.  Kijken we naar de beleving, dan zien we dat Max impulsiever, geagiteerder en geïrriteerder geworden is. Wat trouwens door zijn collega's bevestigd werd.  Na een week merk je dus al veranderingen die een serieuze impact hebben op werk en werkomgeving. 

Nu ging het nog om een experiment op een relatief korte periode. En besefte Max zelf dat zijn prestaties er niet op verbeterden.  Maar dat zelfinzicht verdwijnt al na een week. Als we het experiment verder zouden doortrekken, dan zou hij allicht zijn realiteitstzin verliezen, en zouden er echt spanningsvelden met zijn omgeving ontstaan. Max zou nog wat meer Musk worden.

Bij een ideale werkdag presteren we drie van de acht uren op topniveau.

— Elke Van Hoof

Hoe ziet de ideale werkdag er volgens Elke Van Hoof dan uit?

"De ideale werkdag begint al de avond voordien,  met een goede nachrust. Slaap is heilig.   Let daarnaast op je voeding. En beweeg voldoende, ook tijdens de werkuren."

"Maar het allerbelangrijkste is weten op welk moment van de dag je het best presteert. Dat is voor elke mens anders.  Zorg er dus vooral voor dat je dat topmoment niet gaat opvullen met hersendodende activiteiten zoals mails beantwoorden, etc.."

"Ook belangrijk: realistische doelen stellen. Je mag eigenlijk niet meer dan drie items op je to-dolijst zetten.  Als je die alledrie kan realiseren, mag je van een geslaagde werkdag spreken.  Want onze werkdagen zien er heel anders uit dan in de jaren '60,  we moeten nu veel meer inspelen op onvoorziene omstandigheden. Voorzie daarom per dag ook drie blokken waarin je 45 minuten ononderbroken kan werken."

"Als je met deze tips rekening houdt, dan zal je zeker drie van de acht werkuren optimaal presteren. Dat lijkt zeer weinig,  maar zo dramatisch is het niet: veel van onze taken bestaan nu eenmaal uit routinewerk." 

Beluister het interview met Elke Van Hoof:

Max Muskt: bekijk de vlog

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet