Psychologen overspoeld met aanvragen

22 februari 2021
© Nik Shuliahin (Unsplash)
De coronacrisis weegt bij veel mensen zwaar op het mentaal welzijn. Dat merken psychologen al maanden door de vele aanvragen voor hulp. Veel privépraktijken plaatsen zelfs niemand meer op hun wachtlijsten. Koen Lowet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, ziet ook veel verpleegkundigen en artsen instromen, en suggereert een oplossing.

We kunnen er niet omheen. De crisis waarin we nu leven, brengt mentaal veel last met zich mee. Enkele praktijken worstelen hierdoor met lange wachtlijsten, en soms zijn er zelfs geen wachtlijsten meer. “Het is heel frappant dat we massaal zo veel meldingen krijgen, in alle provincies” vertelt Koen Lowet in ‘De Ochtend’. Mensen kunnen nog wel terecht bij een telefonische hulplijn of bij hun huisarts, maar meestal zijn ze écht klaar om met een psychologische begeleiding te starten, omdat de nood zo hoog is en ze geen andere uitweg zien. "Als je dan moet zeggen, dat er geen perspectief of ruimte is om hen een plek te geven, is dat een moeilijke boodschap om te vertellen."

Lowet merkt duidelijk een lijn in de klachten van de patiënten. “We zien dat mensen zich aanmelden met angsten en gevoelens van neerslachtigheid. Of mensen die worstelen met verslavingen.”

Bij de psychologische praktijken komen ook nieuwe groepen zich aanmelden: mensen uit de zorg zoals artsen en verpleegkundigen hebben het moeilijk met de extra werkdruk die ze dagelijks ervaren en de omstandigheden waarin ze moeten werken. Ook mensen uit de evenementensector en ondernemers vragen meer hulp. Door de drukte bij psychologen kan niet iedereen geholpen worden. Nochtans wordt een psychische problematiek zoals neerslachtigheid, beter vroeg in het proces aangepakt. Maar omdat men nu vaak lang moet wachten, kan de problematiek van een persoon verergeren. 

Betere financiering

“We zouden onze capaciteiten moeten uitbreiden.” suggereert Lowet als oplossing. "De meeste psychologen zijn maar deeltijds actief omdat hun beroep op dit moment niet levensvatbaar is. Ze houden hun tarieven kunstmatig laag, zodanig dat ze nog enigszins bereikbaar blijven. Maar als we die groep van deeltijds zelfstandig psychologen zouden kunnen overtuigen met een goede financiering om voltijds in die praktijk te werken, zouden we de bestaande capaciteitsproblemen al voor een stuk kunnen oplossen."

Beluister het gesprek met Koen Lowet in 'De Ochtend': 

Lees ook: