Psychologische terreur en manipulatie

18 februari 2019
Gisteren was het de laatste aflevering van ‘Over Water’ op één. Over de gevallen televisieheld John Beckers, die in allerlei duistere zaken verwikkeld zit en zich een weg door het leven liegt. 'De Wereld van Sofie' heeft het vandaag over psychologische terreur en manipulatie.

Psychische terreur tussen partners is een relatief weinig besproken fenomeen en dus wel interessant om het erover te hebben met een expert. Klinisch psychologe Kasia Uzieblo (UGent).

Een andere gevallen held is acteur Kevin Spacey. Hij speelde in House of Cards een meestermanipulator, maar blijkt daar in het echte leven niet voor te moeten onderdoen. Vincent Byloo over Spacey in fictie realiteit

Piet Van Haut wist zich in het verleden al uit te geven voor lid van het koningshuis, procureur generaal van Brussel, zoon van een sjeik, noem maar op. Hij lichtte een pak mensen op voor een pak geld en werd uiteindelijk geïnterneerd. Opvallend was dat hij tijdens die internering een handvol advocates zover kreeg om hem op te zoeken, gekleed in strakke sexy leren broeken. Weinig waar hij mensen niet toe overtuigd kreeg. Geniaal, zeggen sommigen. Ontoerekeningsvatbaar, zeggen anderen. Brecht Devoldere ging hem opzoeken.

Mentalist Kurt Demey toert momenteel met een voorstelling – Cerebro - die inzoomt op de mechanismen waarbij mensen zich laten meeslepen om dingen te doen, die ze eigenlijk niet willen doen. Demey liet zich hiervoor inspireren door een echte sekteleider.

Ward Bogaert kon spreken met een vrouw die twintig jaar lang deel uitmaakte van een ultrastrenge katholieke geloofsgemeenschap. Zij en haar gezin waren al die tijd in de ban van een charismatische leider, die hen deed breken met hun familie en met het leven dat ze tot dan leidden.

Lees ook: