Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Psycholoog Griet Van Vaerenbergh: "De pijn van afwijzing heeft een evolutionaire reden"

ma 7 mrt. - 10:59

Vrijdag is de nieuwe plaat van Stromae uitgekomen: 'Multitude'. Als het aan Stromae lag, stond er op die plaat een samenwerking met wereldster Adele. Maar Stromae kreeg een halfslachtige neen op zijn vraag. Wat doet afwijzing op psychologisch vlak met ons? Welke gradaties zijn er? Kan het ernstige gevolgen hebben? En hoe kom je een pijnlijke afwijzing terug te boven? Griet Van Vaerenbergh, docent in de opleiding toegepaste psychologie aan Thomas More, geeft duiding.
Wat doet afwijzing op psychologisch vlak met ons? Welke gradaties zijn er? Kan het ernstige gevolgen hebben? En hoe kom je een pijnlijke afwijzing terug te boven? Griet Van Vaerenbergh, docent in de opleiding toegepaste psychologie aan Thomas More, geeft duiding.

Beluister het gesprek met Griet Van Vaerenbergh in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select 

Mensen zijn sterk sociale wezens, vertelt Griet Van Vaerenbergh. Sinds oudsher leven we in een groep om te overleven. Een afwijzing betekent dat je niet meer meer tot een groep behoort, legt Van Vaerenbergh uit. “De basisbehoefte naar betrokkenheid en verbondenheid wordt ontzettend gedwarsboomd. We proberen dit zo snel mogelijk te herstellen.”

Zelfbeeld aangetast 

Afgewezen worden, is nefast voor het zelfbeeld. “We spelen daar zelf ook een rol in, we verzinnen een verhaal. We maken de afwijzing heel persoonlijk.” Zo komt de afwimpeling hard binnen en nemen de zelfkritiek en zelftwijfel toe. Meestal gaat het niet om persoonlijkheid, benadrukt Van Vaerenbergh. “Vaak is er gewoon geen match tussen twee partijen.”

Evolutionaire reden 

De pijn die afwijzing veroorzaakt, heeft een evolutionaire reden. Miljoenen jaren geleden kon dat verdriet het verschil betekenen tussen leven en dood: “Mensen die beter signalen van uitsluiting konden opvangen, hadden een grotere kans op overleving.”

Mensen die beter signalen van uitsluiting konden opvangen, hadden een grotere kans op overleving

Afwijzing is dus eigen aan de natuur, zegt Van Vaerenbergh. Maar hoe je met die pijn omgaat, verschilt van mens tot mens. “Personen die kampen met verlatingsangst, die onveilig gehecht zijn doorheen hun jeugd, zijn er gevoeliger voor.” Ben je positief ingesteld? Dan schrijf je successen snel toe aan jezelf, terwijl je een tegenslag net buiten jezelf zoekt. Bij pessimisten is sprake van het omgekeerde.

De negativiteitsbias 

Een onduidelijke afwijzing kan meer pijn veroorzaken door een denkfout, aldus Van Vaerenbergh. “We noemen die fout de negativiteitsbias.” We hechten meer waarde aan het negatieve, en zoeken dus ook negatieve verklaringen voor de afwijzing. Maar toch is volgens Van Vaerenbergh net het meemaken van een afwijzing, de sleutel tot een betere regulatie van die emoties. De pijn toelaten, kan helen, legt ze uit. “Toxisch positief zijn, helpt niet.”

Na een pijnlijke afwijzing situaties opzoeken waarin je wél zinvol bent, kan je wapenen tegen zelfkritiek, besluit ze.

Beluister het gesprek met Griet Van Vaerenbergh in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet