Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Psycholoog Wim Beyers niet verrast door straatfeestjes: "Door warrige communicatie volgen jongeren coronaregels niet"

ma 22 jun. - 9:06

Voor professor Wim Beyers is het geen verrassing dat het voorbije weekend honderden jongeren in open lucht een feestje gebouwd hebben.
Foto via VRT NWS

Professor ontwikkelingspsychologie Wim Beyers deed in 'De Wereld Vandaag' een oproep aan de overheid om meer aandacht te besteden aan coronacommunicatie voor jongeren.

"In de eerste maanden van de coronacrisis was de communicatie gefocust op de volwassenen en op ziekenhuizen. Alle experts zijn het erover eens dat de jongeren heel weinig aandacht hebben gekregen. De jongeren hebben zich daardoor miskend gevoeld en wat gebeurd is kan een reactie daarop zijn", zegt Beyers over de samenscholingen van afgelopen weekend.

Beyers vindt dat de communicatie dubbelzinnig en mistig is geweest voor jongeren. "Dat mag wel en dat mag niet. Bijvoorbeeld de private bubbel van tien mensen. Je mag met tien mensen afspreken en het moeten niet altijd dezelfde zijn. Tegelijkertijd horen de jongeren dat ze binnen een week op kamp mogen in bubbels van vijftig. Tegelijkertijd horen ze dat de organisatoren van Rock Werchter vanaf 1 juli minifestivals organiseren met tweehonderd bezoekers. Wat is dat nu allemaal, zeggen de jongeren. Het is dat soort onduidelijkheid in de communicatie dat het gedrag van de jongeren in de hand werkt."

Verschillende verklaringen

Professor Wim Beyers ziet verschillende verklaringen voor het afgenomen enthousiasme om de coronamaatregelen te volgen. Voor jongeren is het extra moeilijk.

"Hoe was je zelf toen je jong was? Jongeren willen niet dag in dag uit bij hun ouders thuis blijven. Ze willen zo veel mogelijk thuis weg en met hun vrienden op stap. Dat hoort nu eenmaal bij de jeugd. De jongeren hebben dat drie maanden lang niet kunnen doen. Eindelijk mochten ze naar buiten. Dat is een factor."

"Aan de andere kant is het zo dat niet alle jongeren de regels het voorbije weekend overtreden. Het is een deel van de jongeren dat het moeilijk heeft met de communicatie vanuit de overheid over alle coronamaatregelen."

Enkel repressieve maatregelen en boetes zijn volgens Beyers niet het antwoord op het afdwingen van de coronamaatregelen. "De regels werden in de eerste anderhalve maand van de coronacrisis steeds beter opgevolgd. Ergens halverwege is dat achteruit gegaan. Het is net op dat moment dat de overheid is beginnen te communiceren in termen van boetes. Toen is de motivatie van de mensen en jongeren specifiek gaan veranderen. Eerst was men overtuigd van het belang van de regels, nu zie je dat een groep mensen de regels gaat volgen om de straf te vermijden. Dat is geen duurzame motivatie."

Beluister het gesprek met Wim Beyers via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet