Psychopaten gebruiken andere taal

17 oktober 2011

In bijna elke moordzaak is het een punt van discussie : de pyschologie van de dader. Is hij toerekeningsvatbaar? Was het met voorbedachte rade? Is hij of zij psychopatisch? Heel vaak heeft de typering een doorslaggevende rol in de strafmaat.

 

Onderzoekers van de universiteit van British Columbia menen een nieuwe manier te hebben om te bepalen of iemand al dan niet psychopatisch is. Ze lieten 52 moordenaars hun verhaal over hun misdaad opnieuw gedetailleerd vertellen. Tijdens hun rechtzaken werden 14 van hen als psychopatisch aangeduid, bij de overige 38 was dat niet het geval.

 

De onderzoekers ontdekten dat de 14 daders met psychopatische trekken een duidelijk andere manier van formuleren hanteren. Zo spreken ze bijvoorbeeld vaker in de verleden tijd en onderbeken ze hun zinnen vaker met 'euh' en 'uhm'. Ze maakten ook vaker gebruik van worden als 'daarom', 'waardoor', 'omdat',.. . Dat zou betekenen dat deze daders de misdaad als een niet te ontkomen, voldongen feit zien. Tot slot viel het ook op dat de psychopatische daders vaker de nadruk leggen op geld, seks en voedsel - hun primaire behoeftes dus.

 

Handig om weten als u binnenkort in een verhoorlokaal wordt verwacht. Maar zou de forensische psychologie door deze studie nieuwe dingen hebben geleerd? En maakt deze methode hun beroep makkelijker?