Psychopaten komen soms goed van pas

26 oktober 2017
Succesvolle ‘psychopaten’ kunnen beslissingen nemen die niet noodzakelijk negatief zijn voor het collectieve goed. Dat blijkt uit een Engels onderzoek. En dat bevestigt ook Rudy Verelst, forensisch psychiater, in Nieuwe Feiten.

Dilemma's

Enkele psychiaters in Engeland hebben een boeiend experiment gedaan, waarbij dilemma’s werden voorgelegd aan proefpersonen.

In die dilemma’s moest telkens één iemand opgeofferd worden tot nut van iedereen. Bijvoorbeeld: schiet ik de gewonde soldaat dood, die anders misschien in handen van de vijand valt en alle geheimen verklapt? Of een ander voorbeeld: schiet ik de Boeing uit de lucht die op de Twin Towers afvliegt?

Men werkte drie scenario’s uit. Zo werd er eerst een theoretische vraag gesteld. In een tweede setting, moest men via een computerprogramma een actieve daad stellen. In scenario 3 ging het nog een stapje verder: daar werd de situatie via virtual reality zo realistisch mogelijk voorgesteld.

Bij de theoretische vraag, dachten de mensen meer na over morele kwesties. Maar in het praktijkdilemma kwam men veel sneller tot een keuze, en bleek een aantal mensen weinig empathie te hebben voor die ene die werd opgeofferd. Een aantal reageerde ook heftiger en krachtiger.

Wat kunnen we leren uit het experiment?

“Psychopathie staat voor weinig empathie, voor kilheid, en koelheid” zegt Verelst. “Maar dit zijn kenmerken die we in onze dagelijkse struggle for life wel wat nodig hebben”.

Het is nu eenmaal zo dat succesvolle psychopaten beslissingen kunnen nemen die niet noodzakelijk negatief zijn voor het collectieve goed. Denk bijvoorbeeld aan sommige CEO’s.

Zo zullen CEO’s met psychopatische trekjes sneller beslissen om een bedrijf te herstructureren, wat misschien niet beter is voor sommige werknemers, maar wel voor het hele bedrijf en de economie.

Meer weten? Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Radio 1 Select