"Psychopathie zit in de genen"

15 augustus 2019
Eén procent van de wereldbevolking lijdt aan psychopathie. Daarbovenop heeft een deel van de bevolking psychopathische trekjes. En die worden via de genen doorgegeven.

“Bij de conceptie krijg je een deel genetisch materiaal van je vader en je moeder mee. Als jouw vader bepaalde psychopatische trekken heeft en je hebt pech en trekt net dat stukje gen mee, dan heb je een grotere kans dat je je tot psychopaat gaat ontwikkelen”, vertelt forensisch psychiater Lieve Dams in #weetikveel.

Alleen genetica is het wel niet. Het gaat ook om de mensen met wie je omgaat, hoe je opgevoed wordt, wie je vrienden zijn en welke trauma’s je oploopt. Die factoren zijn evenzeer bepalend voor hoe je je persoonlijkheid ontwikkelt”, aldus Dams.

Psychopathie moet een genetische basis hebben

Eén ding staat wel vast, psychopathie moet een genetische basis hebben. Wie het gen niet heeft zal ook geen psychopatische kenmerken ontwikkelen.

Vooral de mannelijke bevolking heeft psychopathische kenmerken

Opvallend is dat vooral de mannelijke bevolking als psychopaat bestempeld kan worden. Hoewel we dat resultaat volgens Dams wel met een korrel zout moeten nemen. “Er is nu eenmaal weinig studiemateriaal rond vrouwelijke psychopaten. Maar wanneer we kijken naar de ontwikkeling van het brein, zien we wel dat vrouwen genetisch gezien meer empatisch vermogen hebben”, gaat ze verder.

Bepaalde psychopatische kenmerken kunnen bovendien ook voordelen geven, volgens Dams. “Als je een goede bedrijfsleider wil zijn moet je een paar van die trekjes hebben, anders ben je te goed voor iedereen en loopt jouw personeel gewoon over jou heen”.

Beluister de volledige uitzending over psychopathie:

Lees ook:

Radio 1 Select