Pukkelpop onderzoekt incident op camping na klimaatactie met Anuna De Wever

16 augustus 2019
Het muziekfestival Pukkelpop onderzoekt een incident van donderdagavond, waarbij Anuna De Wever lastiggevallen zou zijn op de camping. Ze klom eerder die avond op het podium van de Boiler Room, om daar samen met Nic Balthazar de actie "Clap for Climate" te voeren. Een deel van het publiek jouwde hen uit, nadien zou ze samen met vriendinnen zijn lastiggevallen door een aantal festivalgangers. Intussen heeft de organisatie van Pukkelpop ook een 20-tal leeuwenvlaggen in beslag laten nemen.

Bij de actie "Clap for Climate" vragen Anuna De Wever, Nic Balthazar en andere leden van "Youth For Climate" aan het publiek om gezamenlijk te applaudisseren, om zo aandacht te vragen voor de milieuproblematiek. Ze beklommen onder meer reeds de podia van Dranouter, de Lokerse Feesten en het Cactusfestival. Donderdagavond werd de klimaatactie echter niet door iedereen warm onthaald in de Boiler Room van Pukkelpop. Een deel van de festivalgangers juichten de actie toe, een ander deel schakelde over op boegeroep.

Bekijk hieronder een kort fragment vanuit het publiek, tijdens de actie "Clap for Climate" in de Boiler Room

Een reactie die niet echt te vermijden is, zegt woordvoerder van het festival Frederik Luyten: "Sommige mensen zijn pro, anderen zijn contra. Dat is jammer, maar Anuna kan daarmee om." Volgens Anuna was het echter wel de eerste keer dat de reactie op "Clap for Climate" zo negatief was.

Wat er zich nadien echter afspeelde, kan volgens de organisatie absoluut niet door de beugel. Anuna zou samen met haar vriendinnen door een aantal festivalgangers zijn lastiggevallen op de camping. Ze zouden verbaal zijn aangevallen alsook bekogeld zijn met flessen met urine in. Zo tweette Jeroen de Preter, wiens dochter ook betrokken was in het incident.

Pukkelpop onderzoekt het incident op de camping nu: "Dit had niet mogen gebeuren. We zoeken uit wat er precies is gebeurd en zullen zien hoe we ertegen kunnen optreden", zegt Luyten. Ook festivalorganisator Chokri Mahassine veroordeelt bij Studio Brussel de feiten die nu onderzocht worden: "Dit is niet waar ons festival mee geassocieerd wilt worden. Het is nooit de bedoeling dat mensen worden lastiggevallen, op welke manier dan ook."

Anuna De Wever heeft het festivalterrein ondertussen verlaten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Luister ook naar het verslag in De wereld vandaag:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag