Pukkelpop afgelast wegens coronaregels: "Dagelijks testen van zoveel jongeren volstrekt onhaalbaar"

23 juli 2021
Het Pukkelpop-festival gaat niet door, is zopas bekendgemaakt. Het is onhaalbaar om het jonge publiek te testen op corona, zegt de organisatie.

Volgens Pukkelpop was de eis om het publiek te testen onhaalbaar. "De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de capaciteit zouden moeten verdrievoudigen. Dan zou de testcapaciteit moeten verdrievoudigen. In perspectief: dit is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land."

Nog volgens de persmededeling van Pukkelpop: "Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Dit is simpele wiskunde en veel gezond verstand. Met alle bijkomende eisen inzake testing voor een meerdaags massa-event met zo’n jong publiek waarvan velen de kans nog niet hebben gehad om zich te laten vaccineren, is het dagelijks testen van zo vele jongeren m.a.w. volstrekt onhaalbaar."

Beschuldigende vinger naar de overheid

"We betreuren enorm dat deze beslissing pas een maand voor aanvang van het festival genomen werd door onze overheden, maar dit was altijd een proces van voortschrijdend inzicht. Nu evenwel blijkt dat aan deze nieuwe regels moet worden voldaan om Pukkelpop te organiseren, kunnen we bijgevolg niet anders dan deze beslissing respecteren en worden we gedwongen het festival te verplaatsen naar volgend jaar," is de conclusie.

De organisatie wijst de overheid met de vinger: "Je kunt de spelregels niet vlak voor de wedstrijd aanpassen. Alsof je aan Wout Van Aert zou zeggen: je mag morgen de koers rijden, maar wel op één wiel. Dat kan niet," zegt Frederik Luyten. "We zijn een beetje koud gepakt door deze aanpassingen. We vinden het zelf enorm betreurenswaardig. Zeker voor de jongeren, want we hadden gehoopt een alternatief te zijn na dit rampzalige jaar. Veel Pukkelpoppers keken hier enorm naar uit."

Pukkelpop had gisteren de podiumopbouw en de ticketverkoop stilgelegd in afwachting van meer duidelijkheid over de coronaregels van de federale overheid. Met name de praktische uitvoering van het Covid Safe Ticket baart de organisatie zorgen. Met zo'n CST kun je zonder mondmasker en afstandsregels het festival bijwonen, maar dan moet je ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel een negatieve PCR-test van maximaal 48 oud voorleggen, ofwel een sneltest van maximaal 24 uur. Dat zou betekenen dat sommige mensen die vier dagen Pukkelpoppen zich op het festival zelf moeten laten testen.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had vanmorgen nog gezegd dat de overheid de regels bepaalt: "Ik begrijp dat het niet makkelijk is om dat waar te maken. De beoordeling is aan Pukkelpop. Als Pukkelpop er niet aan kan voldoen, dan gaat het niet door", zei Vandenbroucke in "De ochtend".

Lees ook:

Bron: vrtnws.be