PVDA scherp voor "opbod" van linkse partijen richting N-VA: "Ik hoor de N-VA lachen tot hier"

8 augustus 2019
Tom De Meester, Vlaams Parlementslid voor de uiterst linkse PVDA, is kritisch voor de andere linkse partijen die willen besturen met de N-VA. "Ik kijk met stijgende verbazing naar het opbod van SP.A en Groen om absoluut deel uit te maken van de regering met Bart De Wever", klinkt het. De Meester noemt het "pijnlijk hoe de progressieve partijen zich laten uiteenspelen" : "Ik hoor de N-VA lachen tot hier."

Al snel na de verkiezingen was het duidelijk dat het uiterst linkse PVDA - die er als enige linkse partij met drie procenpunten op vooruitging - in de Vlaamse oppositie zou zitten. Verder dan een eenmalig gesprek met informateur Bart De Wever (N-VA) kwam het niet, en ook andere partijen sloten een bestuur met uiterst links uit.

De PVDA vindt dat andere linkse partijen die wél met de N-VA willen besturen, hun principes verloochenen. Dinsdag reikte Björn Rzoska van Groen nog de hand richting de N-VA. "Ik snap niet dat Groen een klimaatregering wil vormen met de N-VA, die elke klimaatambitie de voorbije vijf jaar heeft tegengehouden en klimaatopwarming 'religieuze propaganda' noemt", zegt De Meester in "De ochtend".

Dat Groen in een Vlaamse regering zal zitten, is vrijwel uitgesloten. SP.A is wel nog in de running, maar dat zal volgens de radicaal linkse PVDA geen sociaal beleid opleveren. "Met deze N-VA valt geen sociaal verhaal te schrijven", zegt De Meester.

"Als de formatienota aanvaardbaar moet zijn voor het Vlaams Belang, waar zullen de sociale prioriteiten, laat staan de klimaatambities dan een plaats krijgen?", vraagt De Meester."Als het allemaal moet dienen om als linkse partij het vijfde wiel aan de wagen van een rechtse regering te zijn, dan liever oppositie."

Luister naar Tom De Meester, Vlaams Parlementslid voor PVDA:

Bron: vrtnws.be en De ochtend