PVDA-voorzitter Peter Mertens trok dit weekend grote ogen op de Fearless City Summet in Barcelona.

11 juni 2017
Hoe kunnen we onze steden steden verlossen van angst? Dat is de centrale vraag op de Fearless City Summet die dit weekend plaatsvond in Barcelona. PVDA-voorzitter Peter Mertens ging er heen om er te spreken en om nieuwe ideeën op te doen.

De burgemeester van Barcelona Ada Colau organiseerde de bijeenkomst. Meer dan 600 deelnemers uit 180 verschillende steden en 40 landen verzamelden op de Universiteit van Barcelona om er te debatteren over hoe steden moeten omgaan met de angst van hun inwoners, en ruimer, om na te denken over nieuwe manieren van stedelijk beleid.

PVDA-voorzitter Peter Mertens werd uitgenodigd om er te praten over de wooncrisis in de binnensteden van Brussel en Antwerpen, die net als vele andere steden in de wereld kampen met een huizenmarkt die de pan uit swingt. Ondertussen had hij tijd om workshops te volgen over corruptie en klimaat en bij te leren over hoe andere steden omgaan met de angst van hun inwoners. Niet alleen is er angst over terreur en geweld, maar er is ook bezorgdheid over lonen en de huidige maatschappij waarin de kinderen opgroeien. De boodschap die de conventie uitdraagt is duidelijk volgens Peter Mertens:

Wij moeten proberen angst om te zetten naar hoop en dat lukt alleen als we dat samen doen.

Enkel een politiek systeem waar de politiek van onderuit wordt gevoerd heeft volgens Mertens kans op slagen, de inwoners moeten zo veel mogelijk betrokken worden bij het bestuur. 'Het fijne is dat je mensen spreekt die de vooruitstrevende maatregelen omtrent klimaat en openbaar vervoer al uitvoerden in hun stad. Het is dus allemaal haalbaar en dat is erg inspirerend.'

Herbeluister zijn interview.