In quarantaine

3 februari 2020
Negen Belgen en hun drie Chinese familieleden zijn gerepatrieerd uit het door het Coronavirus getroffen Wuhan en moeten nu twee weken in quarantaine blijven in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Na tests zal moeten blijken of ze besmet zijn. Quarantaine is vandaag het thema van De Wereld van Linde.

Een van die teruggekeerde Belgen is Johan Smets, hij was met zijn Chinese echtgenote in Wuhan om Chinees nieuwjaar te vieren maar moest dus vroegtijdig terugkeren. Linde belt met Johan Smets in zijn quarantainekamer.

Is mensen in quarantaine plaatsen de meest effectieve manier om het coronavirus te bestrijden? En hoe werkt dat precies, quarantaine? Leen Delang, viroloog aan de KULeuven.

Margeaux is nu 6, maar leed als baby aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Toen de ziekte een paar maanden na haar geboorte werd geconstateerd, moest ze meteen 8 maand in isolering doorbrengen. Haar ouders blikken bij Brecht Devoldere terug op deze quarantaine van hun dochter.

Hoe oud is het systeem quarantaine en vanwaar komt het woord? Heeft het iets met het getal veertig te maken? We hebben Ward Bogaert in bewaarde afzondering geplaatst om dat uit te zoeken.

Max Vryens vertelt het verhaal van één van de langste quarantaines ooit, die van Typhoid Mary, toen New York begin 20ste eeuw in de ban was van een tyfusepidemie.

Ook de astronauten van de maanmissies Apollo 11 tot 14 moesten na hun terugkeer in quarantaine. Een voorzorgsmaatregel tegen een mogelijke besmetting from outer space. En dat geldt ook voor toekomstige bodemmonsters van de planeet Mars. Philippe Mollet van Mira over de gevaren uit de ruimte.

Meer Vrouw op Straat: vandaag Marie De Groodt-Rosseel, de eerste vrouwelijke rector van het land (van het RUCA). Een gesprek met professor Jean-Pierre Timmermans, De Groodt-Rosseel was zijn promotor.