Quartier Nord, Quartier Mort

10 maart 2017
"Mijn beste medeburgers. België gaat in een andere dimensie terechtkomen. En de bewoners van dit land zullen ruimer leven en denken. Althans, indien zij daartoe bereid zijn."

Aldus premier Paul Vanden Boeynants in een regeringsmededeling op televisie in 1967. Op 17 februari van dat jaar - 50 jaar geleden - werd het Manhattanplan goedgekeurd. De Brusselse Noordwijk zou van een volkswijk omgebouwd worden tot een futuristische kantoorwijk.

Manhattan, zoals in "Manahattan New York". Futuristisch zoals in "de toekomst straalt ons tegemoet". De eerste twee torens die klaar waren, zijn de WTC I- en WTC II-toren. WTC zoals in "World Trade Center". Volgens het plan moesten er ook twee autosnelwegen door de wijk getrokken worden, die elkaar zouden kruisen voor het Noordstation.

Ambitie genoeg, daar zal het niet aan gelegen hebben. Maar grote stukken van de wijk blijven jarenlang braak liggen. En vrienden en zakenrelaties van VDB kregen voor een prikje gemeenschapsgoed in handen gespeeld. Tot aan zijn dood zou VDB beschuldigd worden van moord op een volkswijk.

We zijn een halve eeuw verder. Pascal Verbeken werkt aan een Brusselboek waarin hij ondermeer zal schrijven over de Noordwijk. Of hij de woorden kaalslag en betonboeren zal kunnen vermijden is zeer de vraag.