"Queen is staatshoofd van Canada, Canadezen draaien dus op voor beveiligings­kosten Harry en Meghan"

14 januari 2020
© Daniel Leal-Olivas (AFP)
Canada maakt deel uit van het Gemenebest en heeft dus de Queen als koningin en staatshoofd. Het land moet de kosten voor beveiliging van prins Harry en zijn gezin betalen. Met andere woorden: de Canadese belastingbetaler financiert mee.

Gisteren hielden de Queen en haar troonopvolgers, prins Charles en William, met prins Harry overleg op haar vakantieverblijf in Sandringham. Harry wil zijn rol binnen de monarchie herdefiniëren. Momenteel wordt achter de paleismuren die puzzel gelegd.

Buckingham Palace vatte gisterenavond de familiebijeenkomst als volgt samen: "We zijn overeengekomen om een overgangsperiode in te lassen, waarbij de Sussex'en (naar Harry's en Meghans hertogelijk titel, red.) afwisselend in Canada en het Verenigd Koninkrijk zullen wonen."

Canada lag voor de hand: Meghan woonde zeven jaar in Toronto voor de opnames van de tv-advocatenserie 'Suits' en heeft er haar vriendenkring met moeder Doria Ragland in de buurt. Harry steunde er in 2017 de Invictus Games (wedstrijd voor gewonde oorlogsveteranen), waar het koppel hun eerste officiële verschijning maakte.

Canada maakt sinds 1931 deel uit van het Gemenebest: een groep van 53 landen en territoria die ooit deel uitmaakten van het Britse rijk. Queen Elizabeth staat officieel aan het hoofd. Een ideale uitvalsbasis voor Harry om parttime als royal zijn grootmoeder te steunen.

Wie betaalt de lijfwachten?

Wie prins is, heeft recht op beveiliging. Harry De Paepe, auteur van boeken over het Verenigd Koninkrijk, benadrukt in 'De Ochtend' dat de Canadese belastingbetaler zal opdraaien voor de kosten. "Het Verenigd Koninkrijk heeft de koningin, maar Canada heeft er ook één, dat is hetzelfde staatshoofd. De Canadees zal opdraaien voor de security. Dat is een hele discussie die leeft."

De kosten voor beveiliging (de klok rond) worden in de media alvast geschat op jaarlijks 1,1 miljoen euro. Daarvan zou de helft worden gedragen door de Canadese bevolking. Volgens de krant de Evening Standard zou de Canadese premier Justin Trudeau "de Queen verzekerd hebben dat de veiligheid van Harry, Meghan en kleine Archie niet in het gedrang komt." Een woordvoerder van Trudeau wenst echter niet te reageren op dat verhaal.

De Canadees minister voor Financiën Morneau stelt nu dat de regering nog niets beslist heeft. Ook laat Canadees minister voor Immigratie Marco Mendicino weten dat het koppel niet automatisch het Canadese staatsburgerschap krijgt.

De Britse minister voor Binnenlandse Zaken, bevoegd voor de nationale veiligheid, benadrukt dan weer dat zij geen verklaringen zal afleggen. "Het is goed dat de koninklijke familie de tijd en ruimte krijgt om de zaken te bespreken die ze moeten bespreken", klinkt het bij Priti Patel.

(lees verder onder de foto)

© AFP
© AFP

Geen royals maar beroemdheden

Zitten de Canadezen te wachten op Harry en Meghan? Het land is eerder verdeeld als het over het koningshuis gaat.

Bij het staatsbezoek van prins William en Catherine "Kate" Middleton in 2016 was er protest. In het Franssprekende Québec betoogden toen een 300-tal mensen met slogans als "No kings" en "Royal parasites! Go home!". Een peiling in Canada maakte ook duidelijk dat zeker niet elke Canadees royaltyliefhebber is. In Québec wil 42% dat de Queen staatshoofd blijft, in het Engelstalige gedeelte is dat 64%.

Maar bij Harry en Meghan ligt de situatie lichtjes anders. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan geldt het koppel meer als celebrity-koppel. Het zijn sterren voor de jongere generaties met beroemde vrienden als voormalig first lady Michelle Obama, talkshowhost Oprah Winfrey, tennisspeelster Serena Williams en acteur George Clooney.

Beluister het gesprek met Harry De Paepe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: