Queen Victoria

5 mei 2017
Ze was achttien toen ze op 26 juni 1838 gekroond werd. Ze zat voor het eerst op de troon en merkte dat haar voeten bengelden, ze geraakten niet tot bij de grond. Haar koningsring was voor haar pink bedoeld, maar werd met pijnlijk veel kracht aan de verkeerde vinger geschoven. De aartsbisschop verhaspelde de teksten, de premier was dronken.

Toen ze werd geboren voorzag niemand dat prinses Victoria koningin kon worden. Haar vader was slechts de vierde zoon van de vorige koning, er moest heel veel gestorven worden om van Victoria de troonopvolgster te maken. Maar het gebeurde toch: het grillige lot beschikte dat de macht over Groot-Brittanië op haar smalle schouders kwam te liggen.

Ze zou uitgroeien tot een icoon. Een mythe. Queen Victoria is wellicht de beroemdste aller Britse monarchen, slechts beconcurreerd door Hendrik de achtste en Elisabeth I. 

Julia Baird heeft een biografie geschreven over Queen Victoria. Met veel moeite, want het Britse hof bewaakt haar imago streng. De dagboeken en brieven van Victoria werden na haar dood geredigeerd, bijgewerkt en opgeschoond en de originelen werden verbrand. De archieven van Windsor Castle worden beter bewaakt dan de kroonjuwelen.

Alleen al het verhaal van die archieven is een gesprek in onze keuken waard. Dat beseften we pas helemaal aan het eind van het boek van Baird, toen we de epiloog lazen, waarin Julia Baird een tipje oplicht van de sluier der descretie die het Britse hof ook van een biografe eist.

Harry De Paepe leest zo ongeveer alles wat over Queen Victoria te lezen valt. We hebben hem de nieuwe biografie toegestuurd en zaterdag zit hij aan de Interne Keukentafel.

Radio 1 Select