Quid Alessio Rastani ?

27 september 2011

Alessio Rastani (foto) bewees gisteren op de BBC wat al wetenschappelijk vast stond: traders is raar volk. De Londense beurshandelaar gaf een melodramatische analyse van de schuldencrisis en het reddingsplan van de euro. Een benaderingwijze waar de nieuwslezers duidelijk niet op gerekend hadden.

Een kleine greep uit 's mans verbluffende betoog: 'Vertrouw niet op overheden. Overheden besturen niet de wereld, Goldman Sachs bestuurt de wereld', 'Het spaargeld van miljoenen mensen zal binnenkort verdwijnen.' 'Het kan mij niet schelen of de economie naar de verdoemenis gaat. Als ik maar geld verdien.' En vooral: 'Ik droom elke nacht van een recessie. Dat is een kàns om veel geld te verdienen.'

Het mag u niet verbazen dat de man intussen een hype is op het internet. De vragen: Heeft de mens gelijk? Is hij gewoon zijn eigen profijt aan het voorbereiden? Is hij de founding father van de Yes Men? (De BBC kan geen enkel bewijs vinden dat Alessio Rastani fake is.) En vooral, droomt Ivan Van de Cloot 's nachts ook over economie?

Update: Het ziet er naar uit dat de Yes Men opnieuw hebben toegeslagen. Vergelijk dit en dit fragment.