Quid Hillary?

14 september 2015
Tot niet zo lang geleden luidde de vraag: Welke Republikein wordt de tegenstander van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen op 8 november 2016? De gewezen first lady en minister van buitenlandse zaken leek lange tijd de enige Democratische presidentskandidaat, en ze lag goed in de peilingen.

Intussen liggen de kaarten enigszins anders. Tot verbazing van Clinton en haar staf - en hemzelf - stak de ‘kansloze’democratische socialist Bernie Sanders haar vorige week in een peiling in New Hampshire zomaar voorbij. En donderdag klopte hij haar in een poll in Iowa, waar zij hem twee weken geleden nog met 7% versloeg.

En ook een aantal van de 17 Repbulikeinse kandidaten verkleinen in de peilingen hun achterstand op Clinton, of steken haar voorbij.

Wat is er aan de hand? 'Eerlijkheid en betrouwbaarheid' zijn punten waarop Clinton heel slecht scoort - ook in democratische kringen. De eerste woorden die mensen die zich tot de Republikeinze partij bekennen te binnen schieten als ze aan Hillary Clinton denken zijn ‘leugenaar’, ‘oneerlijk’ en ‘onbetrouwbaar’, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Hebben de Democraten een plan B? Wat kan het tijd doen keren voor Hillary?