"Racing Genk gaat nu niet ineens instorten"

13 mei 2019
© Radio 1
Na de nederlaag in Brugge ziet Peter Vandenbempt nog geen reden tot paniek bij leider Racing Genk. "Ze hebben nog 2 matchballen. En Anderlecht en Standard zijn momenteel de zwakste ploegen in Play-off I", zo redeneert onze voetbalcommentator in zijn wekelijkse analyse.

Club Brugge beschikt over een flinke portie mentale veerkracht. De laatste weken legt Racing Genk druk op de schouders van de titelverdediger, maar die geeft zich niet gewonnen. Gisteren waren ze niet van plan om Genk de kroon te laten overnemen in het Jan Breydelstadion.

Met een vroege achterstand kon Club op geen slechtere manier aan de topper beginnen. Het team voetbalde een klein uur met veel overgave en inzet, maar met weinig finesse. Racing Genk bleef met gemak overeind, daar hoefde het zelfs niet zijn beste voetbal voor te produceren.

Ik vond het wel frappant dat de trainers het achteraf met mekaar eens waren. Leko en Clement deelden de teleurstelling over de mindere kwaliteit van het spel zelf. Terwijl ik het in de tweede helft wel een intense, boeiende en spannende wedstrijd vond.

Op 20 minuten heeft Club Brugge de titelstrijd weer opengegooid. Zo horen we dat toch te zeggen om de spanning er een beetje in te houden. De manier waarop Club Brugge zich in het spoor van Racing Genk vastbijt, verdient alleszins appreciatie.

Begint de arm van Genk nu te trillen?

Het titelfeest van Genk is minstens met enkele dagen uitgesteld, al hoeven ze zich nog geen zorgen te maken. De kloof bedraagt nog altijd 3 punten. Of 2,5 om precies te zijn.

Alleen is de vraag: hoe gaat Genk reageren op deze tegenslag? In Brugge zag ik gisteren nog een felle reactie in de slotminuten. Het scheelde maar een centimeter of 5. Als Samatta niet op de paal trapt, is het toch feest.

Daarom zie ik geen enkele redenen om te denken dat Racing Genk plots gaat instorten. Ik merkte wel mindere prestaties van een aantal sleutelspelers op: van Trossard, Malinovski of Berge bijvoorbeeld. Al kon die laatste een voedselvergiftiging als excuus inroepen.

Philippe Clement zei dat Genk 3 matchballen heeft om kampioen te worden. De eerste hebben ze in het net geslagen. Nu is het de vraag of de arm niet begint te trillen zoals in het tennis.

Als je het realistisch bekijkt heeft Genk op 8 speeldagen 1 punt prijsgegeven op Club Brugge: 18 op 24 tegenover 19 op 24. Nu speelt de leider in Anderlecht en daarna thuis tegen Standard. Dat zijn om uiteenlopende redenen momenteel de zwakste ploegen van Play-off I. Genk hoeft dus niet te twijfelen.

Gheysens vs. Coucke

Antwerp heeft zich gisteren verzekerd van een Europees ticket. Voor het eerst in 31 jaar eindigt de club ook voor Anderlecht in het klassement, een mooie prestatie.

Plaats 4 is zeker voor Antwerp en maak er gerust plaats 3 van in de eindrangschikking, zeker als je kijkt naar het niveau dat Standard nu haalt met al die geblesseerden.

Voorzitter Paul Gheysens zorgde gisteren tegen Anderlecht voor een extra pigment. Hij had de club erg graag gekocht, ten koste van Marc Coucke, maar de dochters van Roger Vanden Stock beslisten daar anders over. Gheysens voelt zich dus in zijn wiek geschoten. Dat hij nu Marc Coucke kan kloppen, moet hem genoegdoening geven.

Volgend seizoen met 18 clubs?

Deze week wordt volop gestreden voor de titel en de Europese tickets, maar naast het terrein kan het nog spannender worden. In de rechtbank krijgen we een procedureslag om te overleven. Het zou dus kunnen dat ons voetbal op het einde van de week in een chaos terechtkomt.

Stel je voor dat de rechter in kortgeding oordeelt dat de procedure bij de voetbalbond over matchfixing moet worden uitgesteld. Dan zijn we vertrokken voor wie weet wat.

En de voetbalbond heeft haast om de reeksen voor volgend seizoen samen te stellen. Ze wil snel weten wie in welke afdeling speelt. Met al die burgerlijke partijen kan het een cascade van klachten over en weer geven.

Waar eindigt het dan? Krijgen we een eerste klasse met 18 clubs? Dan kan als ze KV Mechelen, Waasland-Beveren en Lokeren in afwachting van de afloop toch toelaten. Het wordt dus een belangrijke week voor het Belgische voetbal.

Het zou goed kunnen dat ons voetbal op het einde van de week in een chaos terechtkomt.

Bekijk de analyse van Peter Vandenbempt:

''De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag' bivakkeren onder de noemer 'KIES19' in het Vlaams Parlement. Ook voetbalman Peter Vandenbempt is van de partij.

Bron: sporza.be en 'KIES19'