Radio 1 en VRT NWS genomineerd voor de Belfius Persprijzen in de categorie 'Radio & Podcast'

5 mei 2021
© Radio 1
Goed nieuws. Radio 1 en VRT NWS zijn meermaals genomineerd voor de Belfius Persprijzen in de categorie 'Radio & Podcast'! 'Drie Dagen', 'Moeders Ten Laste' & 'Podvis' zijn de drie genomineerden. 'Twintigers' werd overgedragen naar de eindjury in de categorie 'Coup de coeur'.

Sinds 1963 organiseert Belfius elk jaar de Persprijzen Belfius. Elke professionele Belgische tv-reporter, radiojournalist, persfotograaf of redacteur kan deelnemen.

Deze podcasts zijn genomineerd:

Drie Dagen

Elvire wil sterven. Ze heeft euthanasie gevraagd. Maar de dokters die haar begeleiden in haar euthanasieaanvraag willen dat Elvire eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. Anders gaat het niet door. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Elvire vertelt haar levensverhaal in drie dagen aan de Belgische kust aan reporters Ward Bogaert en Philip Heymans, en aan Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde. Zij zullen het noteren, zodat Elvire eindelijk kan sterven.

Drie dagen is een vierdelige podcast van Radio 1 en VRT NWS.

Beluister 'Drie Dagen':

Lijst van artikels

Moeders Ten Laste

'Moeders Ten Laste' brengt het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want, nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen.

'Moeders Ten Laste' werd gemaakt door Wederik De Backer en Justine Vergotte. (VRT - Radio 1, NPO - Radio 1)

Beluister 'Moeders Ten Laste':

Lijst van artikels

Podvis

In deze podcast van VRT NWS word je ondergedompeld in de actualiteit van de week. VRT NWS belicht dat ene nieuwsfeit vanuit een andere kant, en vertelt je wat je elders nog niet te horen kreeg.

De actua-podcast 'Podvis' wordt gemaakt door Els Aeyels, Philip Heymans, Annelies Hemelsoet, Joris Vergeyle, Christine Van Tichel, Bjorn Van Keer en Lode Roels.

Meer info over 'Podvis' vind je op vrtnws.be

Twintigers

Ze zijn zelfvoldaan, hangen maar wat rond, luisteren naar te luide muziek en hebben alleen interesse in hun smartphone. Ze zijn lui en niet snel tevreden. Het zijn maar enkele voorbeelden van de commentaar die oudere generaties hebben op de millennials, geboren tussen pakweg 1990 en begin 2000.

Kathy Lindekens, zelf een babyboomer, maakt in 'Twintigers', voor Radio 1, haar analyse van generatie Y en ze laat de jongeren zelf aan het woord. 

Beluister 'Twintigers':

Lijst van artikels

Ontdek al de podcasts van Radio 1

Geïnteresseerd in ons rijke podcastaanbod? Op deze pagina vind je een overzicht.

Meer info over de Belfius Persprijzen lees je op belfius.be