Radio 1-reporter Ward Bogaert vindt overgrootvader op internet

19 oktober 2015
Het zal je maar gebeuren: de stem van je overgrootvader voor het eerst horen op het internet. Het overkwam Radio 1-reporter Ward Bogaert, die op Dialectloket een opname van zijn inmiddels overleden overgrootvader tegen kwam.

"Mijn overgrootvader kende ik alleen uit een opmerkelijk familieverhaal. Hij stierf namelijk op exact dezelfde dag dat twee van zijn achterkleinkinderen werden geboren.", vertelt Ward Bogaert.

"Mijn zus en neef werden op 14 augustus 1976 geboren, op die dag stierf ook mijn overgrootvader. Ik kwam pas drie jaar later ter wereld. Dat was meteen het enige verhaal dat ik van 'pepe Ampoorter' kende. Zijn stem had ik nog nooit gehoord."

Tot nu dan:

"Als bij toeval vond ik in het Dialectloket één opname terug uit Nieuwkapelle. Een zekere Kamiel, landbouwer, geboren in november 1887. Het was mijn overgrootvader." (Foto: tweede van rechts onderaan)

Dertig jaar geleden luisterde ik gebiologeerd naar de verhalen van mijn grootvader over de Tweede Wereldoorlog. Nu hoor ik, vanuit een ander tijdperk, zijn vader, mijn overgrootvader, over de Eerste Wereldoorlog.

 

"Het is heel bijzonder om zijn stem te horen, zeker omdat ik hem nooit heb gekend. Een stem is zoiets uniek, iets wat je meteen vergeet. En dan zit die van mijn overgrootvader in een dialectendatabank."

Radio 1 Select