Radio 1 zendt de Ultimas cultuurprijzen uit

18 mei 2021
Op dinsdag 18 mei worden de Ultimas 2020 uitgereikt, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar zal de uitreiking volledig digitaal verlopen. Vanop de binnenkoer van Landcommanderij Alden Biesen loodsen presentatoren Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken je door de awardshow. Die zal live te volgen zijn op Radio 1 en via VRT NU, vanaf 19 uur.

Sinds 2003 reikt de Vlaamse overheid jaarlijks de Vlaamse cultuurprijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Ook dit jaar worden 12 prijzen in evenveel categorieën aan laureaten, gekozen door een jury van deskundigen, overhandigd.

De categorieën van de Ultimas 2020 zijn: Algemene Culturele Verdienste, Amateurkunsten, Architectuur, Beeldende Kunst, Circus, Cultureel Ondernemerschap, Film, Immaterieel Cultureel Erfgoed, Letteren, Muziek, Podiumkunsten en Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Naast de award – een beeld van kunstenaar Stefaan Dheedene - ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Op dinsdag 18 mei weten we wie een Ultima 2020 mee naar huis krijgt.

Digitale awardshow live op Radio 1

Dit jaar is gekozen voor een digitale editie van de awardshow, zonder publiek, maar vanaf 19 uur te volgen via streaming op VRT NU en te beluisteren op Radio 1. Het decor is alvast uniek: de binnenplaats van de historische Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een outdoor tv-studio. Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken presenteren. Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muzikale intermezzo’s.

#UltimasChallenge

Om de reikwijdte van de Ultimas te verbreden en de verdiensten van de cultuursector bij een breed en jong publiek onder de aandacht te brengen, werd ook een socialemediacampagne gelanceerd. Iedereen die creatief aan de slag wil gaan met de #UltimasChallenge kan zelf een kunstwerk maken geïnspireerd door iets uit de Vlaamse cultuur: een film, muziek, boek, schilderij, beeldhouwwerk, gebouw, gedicht, theater- of dansvoorstelling…

Zo brengt iedere deelnemer op zijn of haar manier een ode aan een ‘cultuurmonument’. De resultaten van de challenge zijn terug te vinden op de Instagramaccount @ultimas_vlaanderen of via de #UltimasChallenge.

Regisseur en Art Director Katrien Vanderlinden, illustrator Jasper Van Gestel, influencer Elfi De Bruyn en heel wat andere creatievelingen tonen op Instagram alvast het resultaat van hun deelname aan de uitdaging. 

De Ultimas 2020, dinsdag 18 mei om 19 uur, live te volgen via Radio 1 of op VRT NU.

Lees ook: