"Radiofictie zo echt dat mensen er voor op de vlucht sloegen"

26 augustus 2016
new york times
Als we Koen Brandt willen voorstellen dan moet je even gaan zitten. Hij is bezieler en artistiek directeur van het Geluidshuis. De maker van talrijke Heerlijke Hoorspelen: grappig-ontroerende luisterspelen die jouw kinderen zoet houden onderweg naar het Zuiden. Hij componeert, schrijft en regisseert: soundtracks, muziek voor televisie en radio. Journalist Keltoum Belorf is een geëngageerde schrijfster en opniniemaker met een goed oor voor sterke actualiteitsgedreven podcast.

Koen Brandt is de ideale gast om een boompje op te zetten over dat heerlijke verschijnsel waarbij de wereld vergeet als je naar een goed hoorspel luistert. Tranen van ontroering of schuddebuiken van het lachen.

Hoe maak je kippenvelradio vanuit het niets? Wat is een goed verhaal en hoe vindt je goede stemacteurs?

Koen geeft een eerlijke inkijk in zijn persoonlijke luisterbibliotheek.

The war of the Worlds en The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, hoewel een beetje bestoft, zijn nog steeds een standaard voor elke radiofictie-liefhebber.

Ook de vele audioproducties van BBC Radio4 wil Koen graag aanraden. Een opmerkelijke Britse radiosoap is The Archers, vergelijkbaar met het Vlaamse succes van het Koekoeksnest, maar dan op het Britse platteland.

Ook Keltoum Belorf laat zich graag leiden door de kwaliteit van de Britse openbare omroep. Keltoum heeft een zwak voor radiodocumentaires en duiding met reporters en verslaggeving uit de brandpunten van de wereld.

Ook The Prison Radio Project, indrukwekkende gevangenisradio, wil Keltoum graag laten horen. Maar evengoed een podcast waar je gezond van wordt: Mind Pump, heerlijk talkradio om bij te fitnessen.

Keltoum maakte ook grappig-geëngageerde filmpjes. Zo gingen de Fatima's op zoek naar allochtonen op de boekenbeurs.