Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Tribune

De Tribune

"Emma Raducanu is nu al een wereldster"

ma 13 sep. - 8:46

Complimenten van Queen Elizabeth en herwonnen aandacht voor het vrouwentennis in haar thuisland. Allebei komen ze de Britse Emma Raducanu toe. De 18-jarige won onder kolossale druk van de natie de US Open, 53 jaar na de laatste Britse winst van Virginia Wade. “Ze speelt onbevangen en kan die druk uitschakelen, dat maakt haar nu al een wereldster”, vertelt tenniscommentator Dirk Gerlo in onze podcast De Tribune.
@ Kena Betancur / AFP

Dat de druk die de Engelse sportfans kunnen zetten op hun atleten van zwaarwegende aard is, kan je nagaan bij de Engelse voetbalselectie. “Football’s coming home” werd finaal niet opgevolgd op het EK, maar de US Open-trofee meert wel aan het op eiland.

Zelf als ze het publiek tegen zich krijgt, blijft ze ijzig kalm en maakt ze het af met een ace.

“Eigenlijk is het niet moeilijk, ze is nu al een wereldster”, steekt Dirk Gerlo meteen van wal. “Op haar 18e is ze enorm volwassen, staat ze onbevangen op het terrein en laat ze de immense druk niet aan haar hart komen. In heel het toernooi verliest ze geen enkele set, dat spreekt boekdelen. En vanochtend mocht ze al optreden in "Good Morning America".”

“Daarbovenop staat ze altijd positief gezind op de court, haar lichaamstaal is uitstekend. Ik heb de laatste drie wedstrijden gezien, maar ik heb haar geen enkele keer met een racket zien gooien. Zelfs in de moeilijke slotfase, waarin ze twee matchballen onbenut laat en ook valt met een bebloede knie als gevolg waarna ze het publiek tegen zich krijgt, blijft ze ijzig kalm en maakt ze het af met een ace.”

Zaterdagochtend bladerde ik eens door de Britse kranten en wie prijkte er consistent op de voorpagina’s: Emma Raducanu.

“Niet alleen in het stadion was er grote druk, ook vanuit Groot-Brittannië. Zaterdagochtend bladerde ik eens door de Britse kranten en wie prijkte er consistent op de voorpagina’s: Emma Raducanu. Zowel in The Guardian, The Telegraph als The Daily Mail. Zelfs Gary Lineker tweette erover.”

"Er werd al veel gezegd over haar looks, maar dat is misschien de verkeerde insteek"

De Britse is met haar overwinning op het Amerikaanse grandslamtoernooi de jongste grandslamwinnares sinds Maria Sjarapova (17 jaar in 2004 toen ze Wimbledon won). Dat roept een onvermijdelijke vergelijking op: is ze de nieuwe Maria Sjarapova?

“Er is al heel veel gezegd over haar looks, dat viel mij op. In de kranten ging het meer over haar voorkomen dan over haar tennis, dat is misschien wel de verkeerde insteek”, vindt Gerlo.

Geef haar nu wat ademruimte, want er zal onwaarschijnlijk veel op haar afkomen.

“Maar vergeet niet: Sjarapova werd in 2004 al tot "nieuwkomer van het jaar" gekroond. Ze nestelde zich voor haar winst in Wimbledon al in de top 20 van de wereld. Maar wat zag je ook bij de Russin: het duurde wel even voor ze haar tweede grandslam won – pas in 2006 won ze de US Open.”

“De voorbije drie seizoenen krijgen we telkens nieuwe namen, of het nu Osaka, Andreescu of Krejcikova is. Maar de bevestiging is nooit meteen gekomen. Nu is het zaak om een hele goeie omkadering te hebben. Ze heeft al een hele goeie trainer met Andrew Richardson en ze kreeg een goeie opleiding. Maar geef haar nu wat ademruimte, want er zal onwaarschijnlijk veel op haar afkomen. Iedereen die een grandslam wint, zegt: “vanaf vandaag verandert mijn leven”, dus dat gaat voor Raducanu niet anders zijn.”

"Ze heeft dezelfde manager die ook Sjarapova zo goed vermarkt heeft"

“De star quality van Sjarapova heeft ze ontegensprekelijk”, valt Jonas Creteur in. “De looks, de welbespraaktheid en daarbovenop de multiculturele achtergrond (Roemeense vader, Chinese moeder, red.). Gisteren sprak ze in het Mandarijns haar moeder aan op Weibo, het Chinese Twitter – daar heeft ze ook een enorme markt die zich waarschijnlijk uitstrekt over miljoenen Chinezen.”

Er staat ook een heel goed hoofd op. Als het toch niets wordt in het tennis, dan trekt ze wel naar de universiteit.

“Ze heeft trouwens dezelfde manager als Sjarapova, die de Russin heel sterk vermarkt had. Maar het gaat natuurlijk vooral om het tennis en dan ben ik vooral onder de indruk van haar sterke forehand. En ook fysiek lijkt ze mij heel evenwichtig, laag bij de grond, waardoor ze op termijn misschien wel meer potentie heeft dan de kleinere Leylah Fernandez. Als ze goed begeleid wordt, kan zij heel ver komen. Maar dat zeiden we ook over Osaka en die heeft daar wel de mentale tol voor betaald.”

“Maar er staat wel een heel goed hoofd op”, bevestigt Gerlo. “Voor Wimbledon stond ze niet eens in de top 350 van de wereld en was ze volop bezig met haar laatste jaar in het middelbaar onderwijs. Dat waren A-levels en daar is ze met grote onderscheiding uitgekomen. Mocht het niet lukken met de tenniscarrière, dan trekt ze wel naar de universiteit.”

Ze heeft een soort helikoptervisie, wat maakt dat ze op het veld heel goed kan anticiperen.

Ook op het veld komt dat goede hoofd van pas. “Ze heeft een soort helikoptervisie, wat maakt dat ze op het veld heel goed kan anticiperen. Ex-tennisser Mats Wilander ziet voor haar weinig verbeterpunten, maar merkt wel die forehand op, die anderen dan net aanstippen als haar sterkste punt. Dus zelfs specialisten zijn het er niet over eens.”

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Beluister deze aflevering van 'De Tribune' via onze podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet