Raf Njotea ging op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader: “Praat met je ouders, voordat het te laat is”

13 december 2021
© VRT
Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? De podcast ‘Ouder’ is het relaas van tv-scenarist Raf Njotea die het verleden induikt van zijn eigen vader, en ontdekt dat hij een heel ander persoon is dan de vader die hij altijd gekend heeft. In ‘De Wereld van Sofie’ vertelde hij over zijn zoektocht.

Beluister het gesprek met Raf Njotea in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Nee, een afwezige vader was Francis Njotea niet. Maar wel een onbekende vader. “Mijn papa was er wel, maar hij was vooral emotioneel onbereikbaar” blikt Raf Njotea terug in ‘De Wereld van Sofie’. Zo zat zijn vader vaak met zijn rug naar het gezin toe. “Ik had nooit door dat dat raar was. Maar door met de podcast ‘Ouder’ bezig te zijn, werd duidelijk dat dat in de meeste gezinssituaties anders is.”

Die podcast begint op het moment dat vader Francis een val maakt. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis en in een kunstmatige coma gebracht. “Toen hij wakker werd, was hij heel verward, maar soms ook echt helder. Hij dacht dat hij zou sterven, en vertelde dat mijn broers en ik de waarheid verdienden: namelijk dat hij 11 jaar ouder was dan wij altijd dachten.”

Mijn papa vertelde dat mijn broers en ik de waarheid verdienden: namelijk dat hij 11 jaar ouder was dan wij altijd dachten.”

“Eerst dacht ik dat mijn vader hallucineerde” vertelt Raf. “Maar ik heb het met mijn broers besproken, en we kwamen tot conclusie: als dit waar is, dan zou het veel kunnen verklaren.”

Samen met zijn goede vriend Lander Kennis ging Raf vervolgens op onderzoek uit. “Het leeftijdsverschil staat symbool voor iets groter, namelijk heel zijn migratieverhaal.” En zelfs zijn moeder bleek dat verhaal niet te kennen…

Hoe de zoektocht precies afloopt, kan je horen in de podcast ‘Ouder’. Maar één spoiler willen we alvast meegeven: “Ik heb een veel rijker beeld gekregen van mijn papa. We hebben een sterkere band gekregen doorheen het proces. Praat dus met je ouders, voor het te laat is.”

Ontdek de podcast ‘Ouder’ in de Radio 1-app of luister op Radio 1.be. Vanaf maandag 13 december hoor je elke dag één nieuwe aflevering. Je hoort de podcast ook in ‘Zandman’, tussen 22 en 23 uur.

Deze podcast werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Sabam For Culture.

Fonds Pascal Decroos en Sabam For Culture
Fonds Pascal Decroos en Sabam For Culture

In mei 2021 was Raf Njotea te gast in 'Touché'. Beluister de integrale uitzending:

Lees ook: