Rampselfies verbieden? Niet zo simpel...

20 oktober 2016
Rampenselfies verbieden? Niet zo simpel...
Ramptoerisme is van alle tijden. En tegenwoordig hebben die ramptoeristen een nieuwe favoriete bezigheid: rampselfies maken. Deze week nog gebeurde het bij een zwaar ongeval in Zoutleeuw. Terwijl de hulpdiensten een 70-jarig slachtoffer uit zijn auto aan het halen waren, sloegen enthousiastelingen toe met hun smartphone. Zouden we die rampselfies niet beter verbieden?

Het nemen van foto's verbieden gaat niet zomaar, zegt Koen Lemmens, professor mediarecht aan de KU Leuven in "Nieuwe Feiten". “We moeten rekening houden met de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie. Een onderdeel daarvan is dat we beelden mogen maken van gebeurtenissen uit de actualiteit.”

Daarnaast is er ook nog zoiets als de bescherming van de privacy. Hiervoor kijkt men naar de aard van de slachtoffers: zo genieten anonieme burgers de grootst mogelijke privacy, tenzij ze betrokken zijn in een belangrijke gebeurtenis uit de actualiteit (zoals een explosie). Maar voor bekende burgers ligt het al wat moeilijker!

Informatie die verschijnt in de algemene media (zoals een krant) heeft ook een verhoogde bescherming. De bescherming neemt af indien de foto enkel dient voor een Facebookpagina.

Maar dit zijn geen in stenen tafelen gebeitelde waarheden. Rechters kunnen nog altijd zoeken naar een afweging.

Het hangt dus allemaal van de context en de foto af. Zou het niet simpeler zijn als we die rampselfies gewoon zouden verbieden, zoals dokter Luc Beaucourt voorstelt? (Omdat de hulpdiensten erdoor gehinderd worden)

De goede werking van de hulpdiensten vindt Lemmens uiteraard belangrijk. “Maar we moeten opletten met te abstracte en te algemene regels” zegt hij “want die worden dan weer disproportioneel”.

"Je kan ook niet op voorhand uitsluiten of zo’n rampselfie een toegevoegde waarde heeft in termen van actualiteitsberichtgeving of niet" besluit Lemmens.