"Ramptoestand" in Australische deelstaat Victoria: "Straten zijn verlaten, avondklok wordt goed opgevolgd"

3 augustus 2020
In de Australische deelstaat Victoria is de ramptoestand uitgeroepen voor zes weken. Dat geeft de overheid meer armslag in de strijd tegen het coronavirus. De inwoners moeten er ook binnen blijven tussen acht uur 's avonds en vijf uur 's morgens. De avondklok komt bovenop andere strenge maatregelen.

De tweede dichtstbevolkte staat van Australië, Victoria, pakt de corona-uitbraak nog drastischer aan. De plaatselijke premier Daniel Andrews heeft de ramptoestand uitgeroepen omdat het aantal besmettingen de voorbije zes weken opnieuw piekt. Gisteren alleen al kwamen er 671 zieken en zeven doden bij. In de grootste stad Melbourne is de avondklok ingesteld. Die ging gisteravond voor het eerst in, tussen 20 uur en 5 uur 's morgens.

"Straten van Melbourne zijn verlaten"

"De avondklok is goed opgevolgd", zegt Vlaming Dries Swerts die in Melbourne woont in De ochtend.

Maar in feite verandert er niet veel. De pubs en restaurants waren al dicht en je mocht ook al niet bij familie of vrienden op bezoek. Dus nu zouden alleen joggers of wandelaars na acht uur ook nog moeten binnen blijven.

De verstrenging zit vooral in de tijdsduur. Normaal gezien zou de lockdown in Victoria over twee weken worden opgeheven. Maar daar komen nog eens vier weken bij. Bovendien zouden ook winkels dichtgaan, scholen opnieuw overstappen op afstandsonderwijs en zouden ook de crêches sluiten.

Begrip

De Australische regering heeft de coronapandemie van bij het begin goed aangepakt. En het het ging tegen april en mei de goede kant op. In andere deelstaten werd de lockdown opgeheven. Maar in Victoria gingen de cijfers opnieuw pieken, vooral in delen van Melbourne en werden de maatregelen verstrengd.

"Daar is niemand blij mee", zegt Dries Swerts in Melbourne. We gingen terug naar het nieuwe normaal. Maar hier is het opnieuw opgeflakkerd. Het is niet meer onder controle te krijgen. Als we nu even doorbijten, dan lukt dat hopelijk wel en gaan we een mooie zomer tegemoet. "

Luister naar Dries Swerts, in De ochtend:

Radio 1 Select