Rapport van speciale aanklager Mueller: "Geen bewijs dat Trump samenwerkte met de Russen"

25 maart 2019
Associated Press
Speciale aanklager Robert Mueller heeft geen bewijs gevonden dat president Trump en zijn campagneteam samengewerkt hebben met Rusland om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dat schrijft minister van Justitie William Barr in een brief aan het Congres. Aan de andere kant pleit het rapport Trump ook niet volledig vrij.

in een brief aan het Congres geeft Barr een samenvatting van het rapport van Mueller. Dat valt uiteen in twee grote delen: de Russische poging tot beïnvloeding van de verkiezingen en een mogelijke belemmering van de rechtsgang door president Trump.

Mueller heeft in de loop van zijn bijna twee jaren durend onderzoek twee pogingen gevonden van de Russen om de verkiezingen te beïnvloeden. Een eerste poging bestond uit het verspreiden van fake news op sociale media door een Russische organisatie. Daarnaast werden computers van de Democratische partij en de campagne van Hillary Clinton gehackt door Russen. In dat laatste verband zijn een aantal Russen aangeklaagd, maar er zijn geen aanwijzingen dat Trump of iemand van zijn campagneteam daarbij betrokken was.

Wat betreft de belemmering van de rechtsgang door Trump blijft Mueller meer op de vlakte. Hij onderzocht een aantal aantijgingen, maar laat in het midden of die feiten een belemmering van de rechtsgang inhielden of niet. "Dit rapport komt niet tot het besluit dat de president een misdaad heeft begaan, maar het pleit hem ook niet volledig vrij", zo citeert Barr de woorden van Mueller. Barr trekt daarom zelf de conclusie en zegt dat er niet genoeg bewijs is voor een aanklacht wegens belemmering van de rechtsgang.

In een tweet laat Trump weten dat hij volledig vrijgepleit wordt, maar toch lijkt de hele affaire daarmee nog niet voorbij. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden merken op dat wat betreft de belemmering van de rechtsgang de president niet volledig vrijuit gaat. Zij willen meer uitleg van minister Barr en willen een inzage in het rapport om na te gaan op welke feiten Barr zich baseert voor zijn samenvatting.

Bekijk hier de toelichting van Björn Soenens in New York:

Meer op vrtnws.be