"De goedheid die hij in het begin leek te hebben, heeft hij laten varen"

22 augustus 2018
Oud-premier Yves Leterme is in Zweden onder vuur komen te liggen voor zijn "autoritaire leiderschap" van Idea, een internationaal kenniscentrum over democratie.

In een auditrapport - dat De Standaard kon inkijken - wordt gesproken over "ernstige tekortkomingen" bij en wantrouwen in het management van Idea.

Aanleiding voor de audit door het bureau KPMG was het nieuws eerder dit jaar dat Yves Leterme als secretaris-generaal van Idea de Belgische belastingen op zijn loon heeft laten terugbetalen door de organisatie die in Zweden is gevestigd. Die praktijk is formeel in orde, besluiten de controleurs van KPMG.

Maar ook de manier waarop de organisatie wordt geleid werd onder de loep genomen. Daarvoor ondervroeg KPMG zo'n 30 medewerkers en ex-medewerkers. Uit het rapport blijkt een ernstig wantrouwen tegenover het management. Zo is er sprake van "duidelijke tekortkomingen" over de manier waarop veranderingen op de werkplek begeleid worden, zou er weinig inspraak zijn en slechte communicatie. Er is ook kritiek op de aanpak van meldingen rond pestgedrag en mogelijke discriminatie.

Yves Leterme - die sinds 2014 aan het roer staat van de organisatie - wordt in een positieve noot "vastberaden" genoemd, maar tegelijk wordt hem een te autoritair leiderschap aangewreven. De Zweedse nieuwssite Omvärlden - die vandaag over het auditrapport bericht - schrijft onder meer over woede-uitbarstingen. "En wie kritiek heeft, vreest repercussies", klinkt het.

Yves Leterme: "Geen commentaar"

Omvärlden probeerde Yves Leterme over het rapport enkele vragen te stellen. De nieuwssite heeft het telefoongesprek met Leterme online geplaatst. Daaruit blijkt dat onze oud-premier de vragen ontwijkt en 15 keer hetzelfde antwoordt: "De audit die je kennelijk deels hebt gelezen, spreekt mij volledig vrij van de beschuldigingen (over de terugbetaalde belastingen, nvdr.) Als journalist ben je verplicht om de waarheid te schrijven. Bij dezen heb ik je daarover geïnformeerd." Na de zoveelste herhaling noemt de Zweedse journalist de manier waarop Leterme antwoordt "belachelijk".

Tegenover De Standaard reageert Yves Leterme als volgt: "Ik geef geen commentaar op de inhoud van het rapport. Elke audit bevat verbeterpunten en wij staan open voor opbouwende kritiek. Dat ook mensen bevraagd werden van wie het contract niet werd verlengd, verklaart misschien veel van wat in deze audit staat. Nee, ik voel mij niet bedreigd in mijn positie."

"De goedheid die hij in het begin leek te hebben, heeft hij laten varen"

De Zweedse regering dreigt er alvast mee om de Zweedse subsidies voor Idea in te trekken. "De staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking heeft gezegd dat de belastingovereenkomst dan wel juridisch in orde mag zijn, maar dat het vreemd ruikt. "Ik ga hier geen geld aan betalen", klinkt het. Zweden betaalt 5 miljoen euro en het kantoor dat op een hele mooie plaats in het centrum van Stockholm zit", weet correspondent Marcel Burger vanuit Zweden. In het verleden hebben overigens nog landen de geldkraan dichtgedraaid na problemen.

"Toen Yves Leterme naar Stockholm verhuisde, zei hij aan Zweedse media dat hij minder salaris zou krijgen en dat hij zijn eigen appartement in Stockholm zelf zou betalen. Nu drie jaar later is gebleken dat hij Zweeds belastinggeld heeft gebruikt om zijn Belgische belastingen te betalen. De goedheid die hij leek te hebben in het beginnen, heeft hij laten varen", aldus correspondent Burger.

Beluister het interview met Marcel Burger in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'