Rare jongens die Romeinen

24 oktober 2015
Van alle gladiatoren vinden wij de retiarius de meest tot de verbeelding sprekende. De netman moest zijn tegenstander met een werpnet vangen en hem daarna met een drietand afmaken. Dat was voor de antieke Romeinen het toppunt van amusement.

Met deze nuance: de Romeinen vonden de retiarii (Is dat het juiste meervoud van retiarius, lezer? Wij zijn maar amateurromeinen.) de minst leuke onder de gladiatoren, omdat ze zonder helm vochten en dus kwetsbaar waren. Het gevecht met een netman was te snel afgelopen, veel spannender was het als de partijen min of meer gelijkwaardig waren.

Over die gladiatoren hebben we zaterdag Bart Demarsin te gast, die in het Gallo-Romeins museum in Tongeren een gladiatorententoonstelling heeft gebouwd. Behalve over de retiarius kunnen we het dan nog hebben over de andere gladiatorentypes: de dimacheirius, de catafractarius, de essedarius, de laquearius, de sagitarius, de secutor, de mirmillone, de traciër en de samniet.

We zouden het over die ene keizer kunnen hebben, die zelf als gladiator heeft gevochten in het Colusseum. Of over de gladiatrices, de vrouwelijke gladiatoren. En over Marcus Ulpius Felix, een man uit Tongeren en de enige “Belgische” gladiator die we bij naam kennen. 

Er is veel te vertellen over de gladiatoren. Verhalen die ons doen gruwelen, waar we enkel met afgrijzen kunnen reageren. We gaan onze uiterste best moeten doen om dat ene zinnetje dat nogal voor de hand ligt niet uit te spreken. Rare jongens, die Romeinen.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select