Raymond en Arne tippen jou naar de mooiste cultuur

21 september 2018
Als je zin hebt in een uit de hand gelopen tuinfeest aan de rand van een zwembad dan moet je binnenkort naar "Meiskes en Jongens". De Gentse theatermaker Arne Sierens creëerde de voorstelling meer dan tien jaar geleden. Een nieuwe ploeg acteurs, waaronder Stany Crets, Koen Van Impe en Karlijn Sileghem maken er een muzikaal totaalspektakel van met muziek en -bekende- liedjes van Raymond van het Groenewoud. Voor Culture Club tippen Raymond en Arne lekkere cultuur voor een heel seizoen!

Wie graag naar Meiskes en Jongens wil, met muziek van Raymond van het Groenewoud kan daarvoor naar Antwerpen en Gent.

Dit najaar worden de succesproducties Zingarate, Heilig Hart en De Soldaat-facteur en Rachel, van Arne Sierens hernomen. Half december komt DE BROERS GEBOERS uit. Dat is een stuk van Arne van 20 jaar terug,nu met een heel nieuwe erg goeie cast. Het gaat onder andere over de oudste broer die beslist op te komen voor Vlaams Blok. Volgende zomer komt zijn nieuwe creatie FAMILIEDANS uit met Jan Hammenecker. Meer info bij Compagnie Cecilia.

1. Mohamed Toukabri - The Upside down man

Raymond van het Groenewoud tipt graag Mohamed Toukabri

een prachtige danser, en hij vertelt met dans en spraak zijn verhaal.

De eerste solo-voorstelling van Mohamed Toukabri gaat in première in de Monty in Antwerpen op 4 en 5 oktober.

2. Stefan Zweig, Fernando Pessoa en Remco Campert

Raymond van het Groenewoud leest ook graag goede literatuur.

Pessoa lees ik altijd opnieuw en ik zou Stefan Zweig ook willen aanraden over zijn ‘tijd van toen’ (roman: ‘De wereld van gisteren’) . In het Wenen van Stefan Zweig stond cultuur in een bredere en hogere belangstelling dan politiek, van beschaving gesproken!

Raymond kocht pas ook een bloemlezing van Remco Campert,

bedoeld wordt dat hij bloemlas in ’t werk van anderen, af en toe steekt er iets van hemzelf tussen. Hij maakte bij elk gedicht een inleidingske.

En Raymond leest ook graag voor, een stukje Stefan Zweig bijvoorbeeld, om jou helemaal te overtuigen.

3. Het Rijksmuseum in Amsterdam

Ben je in Amsterdam dan mag het Rijksmuseum niet ontbreken, vindt Raymond. 

Ik ben ontiegelijk vaak de baan op voor privé-leven en werk, en in mijn negenenzestigste levensjaar ben ik behoorlijk zuinig op uitstapjes, tenzij het culinaire zaken betreft.
Ik moet mijn hoofd al pijnigen om na te gaan wat ik in een recent verleden heb meegemaakt, op cultureel vlak, gelukkig schiet me nog een bezoek aan het Rijksmuseum te binnen. 

undefined

Ook theatermaker Arne Sierens is een cultuurveelvraat. Hij gaat kijken, proeven en genieten van theater, film, muziek en tentoonstellingen. En als het even kan inspireert het hem om theater mee te maken. 

Dit zijn zijn tips:

1. René Daniëls in Wiels

René Daniëls is een groot voorbeeld van mijn decorateur waar ik al jarenlang producties mee maak. 

Straffe schilder die op een bepaald moment in zijn leven een hersenbloeding kreeg en dan een hele tijd niet kon schilderen.

2. de films van YASUJIRO OZU

iedere keer als ik een film van deze filmmaker bekijk krijg ik zin om een nieuwe voorstelling te maken 

3. Beautiful Boy - Felix Van Groeningen

Uiteraard kijkt Arne uit naar het Hollywood van zijn creatieve stadsgenoot en filmmaker Felix Van Groeningen. De film Beautiful Boy sluit het Filmfestival Gent in oktober af en komt daarna in de zalen