Razend populair: vakantiehuisjes in Libanees oorlogsgebied

3 augustus 2020
©Josh Conison (Via Unsplash.com)
In Libanon zijn vakantiehuisjes in oorlogsgebied ontzettend populair. Maar hoe ziet je vakantie er dan uit? Ana Van Es, correspondent Midden-Oosten voor De Volkskrant, ging er al zonnebaden.

“Ik was in Zuid-Libanon waar heel veel vakantiehuisjes zijn gebouwd tegen de grensmuur die Israël daar heeft neergezet. Het is een hele wijk verspreid in de heuvels in de omgeving van een VN post”, vertelt Ana Van Es.

De grens tussen Libanon en Israël is conflictgebied en dat zie je ook als je tussen die huisjes loopt: “Zo lopen er patrouilles van het Libanese leger rond en een familie die daar in een huisje zat, vertelde me dat 20 minuten eerder de Hezbollah, de Sjiitische militie, bij hen op de thee kwam. Zij mogen eigenlijk niet aan die grens zijn”, volgens Van Es.

Moestuintjes

Waarom willen die mensen daar op vakantie? “Wel, het zijn allemaal mensen die oorspronkelijk uit die streek komen. Ze zijn daar als kind opgegroeid. En na 2000 werd het allemaal wat veiliger en werd het langs de grens goedkoop om te bouwen en zo zijn de vakantiehuisjes ontstaan. Ook om in de buurt te zijn van familie die daar vandaan komt. Het is voor Libanese begrippen een heel mooi gebied, heel groen, er is frisse lucht, ze hebben er moestuintjes…”

Gevaarlijk is het er niet. “Het is een slapend conflict. Afgelopen maandag was er wel een korte schermutseling tussen Hezbollah en het Israëlische leger en werd er geschoten”, vertelt Van Es. “En in het drop van de vakantiehuisjes had je onlangs een incident waarbij Israëlische tanks tot vlakbij Libanees grondgebied zijn gekomen. Dus zo’n dingen gebeuren wel.”

“Ik weet niet of ik er zelf op vakantie zou gaan”, zegt Van Es. “Als je daar als buitenlander lang bent, krijg je wel gezeur met Hezbollah en andere groeperingen. Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen uit die streek de politieke problemen maar voor lief nemen, want in Libanon gebeurt dat vaak, en gewoon genieten van wat ze wel hebben.”

Herbeluister hieronder het gesprek:

Lees ook: