Rebelse tieners gaan de wereld redden

2 september 2019
© Ant Rozetsky (via unsplash.com)
Heb je een rebelse tiener in huis? Prijs je gelukkig. Wees er trots op. Want hij of zij zal de wereld redden.

Roken, bingedrinken, ’s nachts het huis uitsluipen, … als je een puberzoon of –dochter in huis hebt, ken je het fenomeen allicht wel. Samenleven met een rebelse tiener is niet altijd een pretje, maar toch moeten we af van de adolescentie als een fase van kommer en kwel, zegt Neeltje Blankenstein (Universiteit Leiden) in ‘Nieuwe Feiten’.

Blankenstein onderzocht meer dan 200 jongeren, en ontdekte een samenhang tussen rebelse pubers en hun prosociale gedrag (gedrag dat anderen ten goede komt). Denk bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin steunen wanneer die het moeilijk heeft, geld doneren of geld lenen, anderen helpen als iemand in nood is,.. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat de “braveriken”, zoals zij de minder rebelse jeugd noemt, dat niet deden.

De verklaring moeten we zoeken bij een persoonlijkheidstrek: fun-seeking behaviour. Dit vertaalt zich een beetje als sensatiezucht, en de neiging om leuke en spannende dingen op te zoeken. Jongeren die deze persoonlijkheidstrek hebben, laten meer rebels gedrag zien. 

Waarom ze zo graag de redder in nood zijn? “Dat heeft misschien met een soort kick te maken” zegt Blankenstein. En waarom de ene die kick opzoekt en de andere heeft dan weer te maken met een verschil in hersenontwikkeling. Zo is bij de ene jongere de 'prefrontale cortex' (die je gedrag reguleert) wat minder snel ontwikkeld dan bij de andere. 

Meer weten? Het onderzoek vind je op onlinelibrary.wiley.com

Luister ook naar het gesprek met Neeltje Blankenstein in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: