Rechtbank veroordeelt Geert Wilders, maar legt geen straf op

9 december 2016
De Haagse rechtbank heeft de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders stond terecht voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraken in 2014. De rechtbank legt de politicus echter geen straf op.
Het openbaar ministerie had tijdens het proces geëist dat Wilders een geldboete van 5.000 euro zou betalen. Aan die vraag komt de rechtbank dus niet tegemoet. Hij is met deze veroordeling al voldoende gestraft, luidt het vonnis. De rechtbank sprak de PVV-politicus bovendien vrij voor het aanzetten tot haat. Het openbaar ministerie en de verdediging hebben nu 14 dagen om in beroep te gaan.

Wilders had tijdens het proces zelf aangegeven dat zijn uitspraken binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en binnen het partijprogramma van zijn partij. Tijdens het voorlezen van het vonnis, gaf de voorzitter echter aan dat ook op die vrijheid van meningsuiting beperkingen zijn. Bovendien staat Wilders als "democratisch gekozen politicus niet boven de wet".

Geert Wilders heeft ondertussen op Twitter ook al gereageerd op de uitspraak. Hij was vandaag zelf niet aanwezig in de rechtbank. Volgens de politicus veroordelen de "PVV-hatende rechters" niet alleen hem, maar ook "half Nederland". Hij noemt de uitspraak "knettergek".

Waar ging het proces over?

De hele zaak gaat over een uitspraak die Geert Wilders deed in maart 2014 tijdens de verkiezingscampagne. Hij vroeg zijn aanhangers in een café in Den Haag toen of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kreeg duizenden klachten binnen over de uitlatingen.