Rechts? Dan ben je sneller geneigd om dingen vies te vinden

19 oktober 2016
Rechtse mensen zijn sneller geneigd om dingen vies te vinden dan linkse mensen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwe Feiten ging er dieper op in.

Delphine De Smet, dr. in de moraalwetenschappen van de Universiteit Gent werkte mee aan een grootschalig onderzoek naar het verband tussen wat mensen vies vinden en hun politieke opvattingen. Meer dan 11.000 mensen in 30 landen werden ondervraagd.

En wat mensen zoal vies vinden? “In de eerste plaats zaken die ons ziek kunnen maken” zegt Delphine De Smet. Denk bijvoorbeeld aan de deurknop van een openbaar toilet. Of schimmel op een product in de koelkast. Of een bloederige etterende wonde. Het lijkt een beetje op smetvrees dus.

De Smet testte vooral de walgingsgevoeligheid van mensen. Dit gebeurde onder andere door hen stellingen voor te leggen. En wat bleek? Mensen die meer walgingsgevoelig zijn voor zaken die ons ziek kunnen maken, zijn politiek conservatiever. Ze zullen eerder rechts stemmen

Let wel: mensen die heel snel iets vies vinden, zijn niet zozeer xenofobe mensen, maar wel mensen die vasthouden aan traditie (aan vroeger).

Radio 1 Select