Rechtshandigen kiezen voor de rechterkant

17 februari 2016
En linkshandigen hebben een voorkeur voor de linkerkant. Dat lijkt voor de hand liggend (!), maar die intuïtieve neiging kan bijvoorbeeld wel je keuze in de winkel of in het stemhokje beïnvloeden.

Dat vertelde dr Daniel Casasanto (Universiteit van Chicago) deze week tijdens een lezing op de jaarlijkse conferentie van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Niet dat de politieke voorkeur van rechtshandigen eerder naar rechts zou neigen, en die van linkshandigen naar links. Maar simulaties van verkiezingen hebben aangetoond dat rechtshandigen 15 procent vaker voor kandidaten kiezen die aan de rechterkant van de stembrief staan (en vice versa voor linkshandigen).
 
Dat gegeven kan je ook toepassen als je op je calorie-opname probeert te letten. Als je linkshandig bent en de koekjes rechts van je staan, dan ben je veel minder geneigd om in de trommel te graaien.
 
Dr. Casasanto suggereerde ook dat handvoorkeur van belang is bij de behandeling van aandoeningen als depressie. Bij linkshandigen zitten de emoties in de linker hersenhelft, bij rechtshandigen is dat omgekeerd. Als elektrostimulatie wordt toegepast, is het van groot belang dat de ‘juiste’ hersenhelft wordt gestimuleerd.
 
Voor ons zijn dat nieuwe feiten. Benieuwd of een en ander strookt met de bevindingen uit het grootschalige onderzoek naar handvoorkeur vorig jaar bij 25.000 Nederlanders tussen 15 en 95 jaar.