Rechtspopulistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet wellicht grootste partij van Nederland

21 maart 2019
© Bart Maat / AFP
De rechts-populistische partij Forum voor Democratie is wellicht de grootste partij van Nederland geworden. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van het Nederlandse persbureau ANP na de provincieraadsverkiezingen in Nederland. "De regeringspartijen zijn hun meerderheid in de Eerste kamer kwijt en zullen op zoek moeten gaan naar wisselmeerderheden", meldt VRT-verslaggever Jeroen Reygaert.

De rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet is de grote winnaar geworden van Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. De verkiezingen zijn ook belangrijk voor de nationale politiek, want de provinciale raden bepalen de samenstelling van de Nederlandse Eerste Kamer (te vergelijken met de Senaat bij ons). Daarin zou Forum voor Democratie volgens een voorlopige prognose 13 zetels krijgen. Dat is één zetel meer dan de VVD, de partij van premier Rutte.

De rechtse partij PVV van Geert Wilders verliest 4 zetels en moet genoegen nemen met 5 in plaats van 9 zetels in de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD (12 zetels), CDA (9 zetels), D66 (6 zetels) en ChristenUnie (4 zetels) verliezen hun meerderheid in de Eerste Kamer. De coalitie zou terugvallen van 38 zetels naar 31 stuks op een totaal van 75 zetels.

De regering is haar meerderheid kwijt in de Senaat. Premier Rutte zal op zoek moeten naar wisselmeerderheden om een en ander goedgekeurd te krijgen
Jeroen Reygaert

"De VVD van premier Mark Rutte lijdt een licht verlies. De christendemocraten van het CDA en de links-liberalen van D66 moeten een zwaar verlies slikken. De kleine vierde partner ChristenUnie houdt stand. Dat betekent dat de regering haar meerderheid kwijt is in de Senaat en dat premier Rutte op zoek zal moeten naar wisselmeerderheden om een en ander goedgekeurd te krijgen", besluit VRT-verslaggever Jeroen Reygaert.

GroenLinks stijgt van 4 naar 9 zetels. De PvdA zakt van 8 naar 7 zetels. De SP verliest 5 zetels en houdt er nog 4. Partij voor de Dieren stijgt van 2 naar 3 zetels, 50Plus blijft op 2 zetels en SGP zakt van 2 naar 1 zetel. Denk verovert op basis van de prognose geen zetels in de Eerste Kamer. Er zijn op dit moment bijna 93 procent van de stemmen geteld.

"Stupiditeit van Mark Rutte afgestraft"

Na zijn klinkende overwinning heeft FVD-leider Thierry Baudet met forse taal aan het adres van premier Mark Rutte gereageerd. Hij vindt dat met de overwinning van zijn partij de "arrogantie" en "stupiditeit" van Mark Rutte is afgestraft. De overwinning van zijn partij komt volgens hem "net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden".

FVD verzamelt volgens voorlopige prognoses zoveel zetels in de Provinciale Staten dat de nieuwkomer 13 senatoren naar de Eerste Kamer mag sturen. Dat is één meer dan de VVD van Mark Rutte. "Wij sturen een boodschap aan Mark Rutte: FVD langer negeren, dat lukt je nooit", jubelde Baudet.

Die overwinning was hard nodig om "het land weer van ons te maken en een eind te maken aan het tijdperk van morele, politieke en culturele capitulatie. Wij gaan de trots van dit land herstellen. Vandaag is de eerste grootste veldslag gewonnen", gaat hij verder.

Nog volgens Baudet is het land jarenlang "ondermijnd, door universiteiten, journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen, die onze gebouwen ontwerpen. Maar bovenal worden we ondermijnd door bestuurders, onze bestuurders".

De FVD-leider opende zijn overwinningsrede met door de oude Romeinen ingegeven beeldspraak over de ogen die, blijkens de opmars van zijn partij, in Nederland zijn opengegaan. "De uil van Minerva is neergedaald", sprak hij. Die moet volgens hem "de afgod die Transitie heet", verdrijven. Daarmee doelt hij op de overgang naar een economie die minder schadelijk is voor het klimaat. Hij wil dat die niet zo veel geld kost.

Beluister de analyse van Jeroen Reygaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: