Rechtvaardige belastingen

26 oktober 2020
Onlangs raakte bekend dat je vanaf 2022 een tol zal moeten betalen als je het Brussels Hoofdstedelijk gewest binnenrijdt. Afhankelijk van de fiscale pk’s van je wagen zal dat meer of minder zijn. Bedoeling: files en CO2-uitstoot verminderen. Maar, er komt protest vanuit allerlei hoek, sommigen vinden de tol oneerlijk voor Vlamingen die vaak naar Brussel moeten rijden en in tegenstelling tot de Brusselaars geen andere taksen zien wegvallen. Wanneer is een belasting een gerechtvaardigde belasting?

Hajo Beeckman licht de gevoeligheden toe rond de geplande tolheffing in Brussel. Leidde het in steden waar dat soort tol ook ingevoerd werd, Londen, Stockholm, Madrid, eigenlijk tot goede resultaten en verliep de invoering daar wel zonder slag of stoot?

Een stadstol of rekeningrijden is niet zo nieuw. En ook de ophef erover niet. Al eeuwenlang zorgen belastingen voor beroering. Historicus Wouter Rykbosch (VUB) de doet oa onderzoek naar de geschiedenis van de fiscaliteit.

Ward Bogaert verdiepte zich in de meest absurde taksen die ooit geheven werden. Sommige zotte taksen of hun afschaffing leidden ertoe dat de St. John's-waterhond niet kon overleven!

Zijn wij Belgen écht de kampioenen in het WK belastingontduiking? Hoe komt dat toch? Vragen voor professor fiscaal recht Michel Maus.

Een heel bijzonder verhaal valt te vertellen over de Femisbank in de Belgische exclave Baarle-Hertog. De bank stond zowel op Nederlands als op Belgisch grondgebied en er speelden zich allerlei louche verhalen af. Onze reporter Brecht Devoldere trok er naartoe en sprak met Willem van Gool - directeur toerisme Baarle, en Jef Kin, de huidige eigenaar van het gebouw.

“Aangenaam, ik ben belastingcontroleur”. Als ja dat zonder verpinken vertelt op pakweg een receptie, zijn de reacties waarschijnlijk niet laaiend enthousiast. Reporter Eva Brijs ging langs bij Benjamin Raymaekers, belastingcontroleur is voor KMO’s.