Recordaantal Belgen klopt aan bij de voedselbank: "Cijfers blijven stijgen"

30 augustus 2019
De Belgische voedselbanken hebben de voorbije zes maanden opnieuw een recordaantal mensen in armoede geholpen. In totaal gaat het nu om bijna 170.000 Belgen. Dat is een stijging van meer dan 6 procent. "We zijn daar erg bezorgd over want we moeten ook zelf over de middelen kunnen blijven beschikken om die hulp te kunnen blijven bieden."

Het zijn harde cijfers die de Belgische Federatie van Voedselbanken op tafel legt. Vorig jaar klopte al een recordaantal mensen aan om hulp te vragen, de voorbije zes maanden kwamen er nog ruim 10.000 mensen extra bij.

In totaal rekenen nu bijna 170.000 Belgen op steun van de voedselbank. Het gaat om een stijging van 6,6 procent tegenover het vorige half jaar. Dat de voorbije twintig jaar er twee keer zoveel mensen zijn die een beroep doen op een voedselbank, is al even verontrustend.

"Het gaat vooral om eenoudergezinnen", zegt Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken. "Zo'n 75 procent daarvan zijn alleenstaande moeders. Maar er zijn ook steeds meer jongeren die hulp zoeken." De voedselbanken werken ook samen met de OCMW's om die mensen te helpen.

Maar niet alleen de mensen die aankloppen bij de voedselbank moeten vechten om de eindjes aan elkaar te knopen, de voedselbanken zelf moeten dat wellicht ook. "We maken ons zorgen over een mogelijke daling van het aantal middelen dat we krijgen van Europa", zegt Vanthemsche daarover.

"Als die Europese plannen doorgaan worden onze middelen namelijk gehalveerd en dan zijn we misschien niet meer in staat om de mensen die hulp nodig hebben, te helpen."

Luister naar Piet Vanthemsche in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend