Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Recordaantal graspollen in de lucht: hoe pak je een pollenallergie best aan?

ma 13 jun. - 9:20

Vorige zaterdag werd de hoogste dagelijkse concentratie pollen in maar liefst 40 jaar gemeten! Vanwaar dit record? En hoe pak je een pollenallergie best aan? Allergoloog Peter Hellings reageert in 'De Ochtend'.
niezende vrouw

Het warme en zonnige weer heeft ervoor gezorgd dat allerlei grassen flink hebben kunnen groeien en die staan nu massaal in bloei. De concentraties stuifmeel van grassen die nu in de lucht hangen, zijn erg hoog. Sciensano zegt dat er zaterdag 4 juni een recordaantal van 433 korrels per kubieke meter gemeten is in Brussel. Vanaf 50 korrels per kubieke meter ondervinden de meeste hooikoortspatiënten last.

Sciensano spreekt over een intensief seizoen dit voorjaar. "We hebben vorige week zaterdag de hoogste piek van graspollen gemeten in 40 jaar in ons meetpunt in Brussel", zegt Ann Packeu, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano. "Maar we hebben ook al vele dagen waarden gemeten die boven de drempelwaarde van 50 korrels per kubieke meter gaan, dus daarom spreken we van een intensief seizoen. "

Dat veel hooikoortslijders last hebben, merken ze ook in het UZ Leuven. Allergoloog Peter Hellings bevestigt dat er door de piek in het aantal graspollen veel mensen klachten hebben. "Veel hooikoortspatiënten hebben nu last van een verstopte of lopende neus en jeukende ogen", zegt Hellings. "Dat zijn de klassieke luchtwegenallergie-klachten waarvoor mensen toch wel vaak hulp zoeken."

Veel zon en weinig regen

Het zonnige weer, met een periode van weinig regen speelt volgens Hellings een belangrijke rol. "Mensen die allergische zijn aan pollen hebben voornamelijk last wanneer het langdurig zonnig weer is en waarbij er geen regenval is die de pollen deels uit de lucht filtert. We merken ook op de hooikoortsradar, dat er een piek is in het aantal pollen in de lucht."

Het graspollenseizoen loopt normaal van begin mei tot eind juni. "Het pollenseizoen is door de klimaatverandering wel langer geworden", zegt Packeu van Sciensano. "We zien dat het seizoen de laatste jaren vaak al eind april begint en soms doorloopt tot in juli. Dit jaar is het niet uitzonderlijk vroeg begonnen, maar zoals gezegd zijn de concentraties op veel dagen hoger dan de drempelwaarde."

Blootstelling vermijden en medicatie nemen

Mensen met hooikoorts kunnen best zoveel mogelijk blootstelling aan pollen proberen te vermijden. "Je kan best de kamers niet verluchten tussen 10 uur 's ochtends en 6 uur 's namiddags omdat dat de momenten zijn waarop er piekconcentraties aan pollen zijn. We adviseren ook om niet te gaan sporten tijdens die momenten, maar dat 's ochtends vroeg of 's avonds laat te doen. "

"We adviseren ook om een zonnebril te dragen om zo minder blootstelling aan pollen van het oogslijmvlies te hebben", gaat Hellings verder. "Ook regelmatig de neus met zout water spoelen helpt om de pollen die zich op het neusslijmvlies vastzetten, weg te halen."

Ook nog belangrijk, naast het vermijden van blootstelling, is op doktersadvies medicatie nemen die de symptomen onderdrukt, zegt Hellings. "Er zijn tegenwoordig goede, effectieve behandelingen die niet meer de nevenwerkingen hebben zoals 20 jaar geleden. Patiënten met een luchtwegenallergie verdienen een normale levenskwaliteit, een goede examenperiode, een goede nachtrust en het is daarom verstandig om een goed medisch advies in te winnen."

Bron: vrtnws.be, De Standaard en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet